2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:48
No menu items!

Voinea, “performant” pe partea de cheltuieli: Toate au explodat, mai puțin cele de investiții

spot_img

Voinea, “performant” pe partea de cheltuieli: Toate au explodat, mai puțin cele de investiții

Cheltuielile curente ale statului au crescut cu 5,4% în primele trei luni ale acestui an, cel mai mare avans fiind înregistrat de cele cu salariile bugetarilor, care au crescut cu 20%. Nici la bunuri și servicii nu s-au făcut economii, sumele care au finanțat aceste nevoi crescând cu peste 11%. Singura zonă de unde Guvernul a tăiat finanțările este cea a investițiilor, fie că este vorba de proiecte cu finanțare din fonduri europene, fie că sunt cheltuieli de capital.

Datele privind execuția bugetară pe primele trei luni arată o lipsă de peste 4 miliarde de lei în sistemul public, în creștere cu aproape 24% față de perioada ianuarie-martie 2012, an electoral. Astfel, deficitul bugetar la finalul lunii martie 2013 a fost de 0,67% din PIB, față de 0,58% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe partea de cheltuieli s-a înregistrat o creștere generalizată, mai puțin la capitolul investiții, unde cele de capital au scăzut cu 7,5%. În plus, cheltuielile cu proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și ramnursabile au scăzut cu peste 45%, respectiv 38%.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara miercuri, în cadrul unui interviu la Adevărul Live – răspunzând la o întrebare legată de strategii privind îmbunătățirea colectării veniturilor la buget – că el este ”pe partea de cheltuieli”, indicând că responsabilitatea creșterii veniturilor aparține ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu.

În privința veniturilor, execuția bugetară arată o creștere a acestora cu 3% față de primele trei luni ale anului trecut, însă o scădere continuă a celor din impozitul pe profit. Acestea au acumulat o pierdere de peste 10% în primele trei luni ale anului. Încasările din taxele și impozitele pe consum (TVA și accize) au crescut cu peste 9%, fiecare.

Guvernul și-a fixat cu finanțatorii externi, pentru finalul acestui an, un deficit bugetar de 2,1% din PIB.

Cosmina Croitoru