1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:03
No menu items!

Vladimir Putin vorbește pentru prima dată despre un viitor stat în estul Ucrainei

spot_img

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie

Vladimir_Putin

Crearea unui stat trebuie abordată în discuțiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică președintele rus, Vladimir Putin. El a evocat pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde au loc lupte între loialiști și rebelii proruși, relatează AFP.

Trebuie să începem imediat discuții substanțiale (…)privind chestiunile referitoare la organizarea politică a societății și la crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, în scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo.

Vladimir Putin
președintele Rusiei

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puțin centralizat.

Vladimir Putin, care a făcut aceste declarații într-o emisiune televizată înregistrată vineri și transmisă duminică, nu a evocat chestiunea amenințării înăspririi sancțiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniți sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-și schimba poziția, sub amenințarea unor noi sancțiuni.

Liderul de la Kremlin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susținut mișcarea de protest care a condus în februarie la ‘lovitura de stat’ împotriva președintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

„Ar fi trebuit să știe că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape”, a spus Putin, precizând că nu vorbește de „statul rus, ci de poporul rus”.

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârșit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: „Nu. Depinde în mare parte de voința politică a actualelor autorități ucrainene”.

Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldați în Ucraina pentru a susține rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est și, mai recent, și în sud-estul țării.

R.D.