-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:04
No menu items!

Vladimir Putin „se întoarce împotriva” liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin

spot_img

Vladimir Putin încearcă să marginalizeze puternica organizație de mercenari Wagner care a luptat în numele Rusiei de la începutul războiului. Este concluzia unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citată de Sky News.

Potrivit ISW, Grupul Wagner a suferit pierderi grele în bătăliile purtate în numele Moscovei, cea mai recentă în lupta pentru Bahmut, dar unele informații arată că președintele Putin s-ar fi simțit amenințat de ascensiunea liderului său, Evgheni Prigojin.

Un nou raport al ISW sugerează că președintele rus se îndepărtează de Prigojin și se îndreaptă spre forțele sale armate tradiționale.

Conform ISW, Putin l-a retrogradat pe principalul aliat al lui Prigojin în armata rusă, comandantul forțelor aerospațiale, generalul Serghei Surovikin, perturbând probabil capacitatea Grupului Wagner de a achiziționa echipamente din canalele militare tradiționale.

Generalul Surovikin îi raportează acum lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, într-o mișcare care centralizează lanțul de comandă al lui Putin în efortul de război.

ISW subliniază modul în care Putin nu a dat credit forțelor Wagner pentru capturarea lui Soledar în timpul unui interviu la televiziunea federală din 15 ianuarie.

Căderea orașului a marcat o victorie rară pentru Kremlin după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă în invazia sa din Ucraina.

ISW spune că serviciile secrete ucrainene înțeleg că Putin se pregătește, de asemenea, să extindă rezervele armatei ruse, reafirmând orientarea sa către Ministerul Apărării și Statul Major General.

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului au sugerat că revenirea la proeminență a armatei tradiționale va face mai puțin probabil ca președintele Rusiei să „cedeze în fața cererilor mai nebunești ale facțiunii de extremă dreapta, pro-război” de la Moscova.

Aceștia au declarat că marginalizarea lui Prigojin, care ar fi executat oameni cu barosul, este un fapt pozitiv, dar reapariția unei armate profesioniste este un motiv de îngrijorare.

Raportul ISW arată că Prigojin, care conduce o forță de mercenari de 50.000 de persoane – dintre care se crede că 80% sunt pușcăriași – nu a avut niciodată potențialul militar al unei armate naționale coordonate.

Un aparat militar convențional funcțional ar putea crea o problemă pe termen lung pentru NATO, au spus aceștia.

 

R. Dan