Vlad Voiculescu a pus pe masa premierului Florin Cîțu raportul pe care acesta i l-a cerut în urmă cu zece zile. Cîțu i-a cerut ministrului Sănătății într-o declarație de presă să facă un raport cu tot ce a făcut în trei luni de când ocupă fucția și cum s-a pregătit pentru valul 3 al pandemiei. Vlad Voiculescu a raportat tot. Inclusiv numărul de comentarii și de sharuri de la postările sale pe facebook.
Raportul de activitate al lui Vlad Voiculescu are 21 de pagini.
Potrivit documentului consultat de HotNews, în mare parte, Voiculescu spune ce planuri are, la capitolul realizări fiind menționate testele, schimbarea modului de calcul a ratei incidenței și campania de comunicare „Om cu om oprim pandemia”. La acest ultim capitol, ministrul Sănătății a raportat inclusiv numărul de comentarii și share-uri de pe Facebook.
La măsuri implementate, Vlad Voiculescu menționează următoarele:
- Introducerea testelor antigen rapide în diagnosticarea pacienților, teste sunt disponibile gratuit în UPU/CPU, camere de gardă, cabinete medicale, servicii de ambulantă, școli (3.154.760 teste distribuite în țară).
- Crearea cadrului legal și bugetar pentru realizarea screeningului și secvențierii în vederea identificării variantelor SARS-COV-2 circulante pe teritoriul României.
- Unificarea machetelor de raportare – existența a mai multor machete
de raportare către mai multe instituții (MS, DSP, CJCCI/CMBCCI), făcea ca raportarea să fie inconstantă și incorectă. - Raportarea datelor în alerte.ms, o dată pe zi cu excepția celor referitoare la încărcarea paturilor ATI și a secțiilor cu pacienți, care se raportează de două ori pe zi.
- Introducerea focarelor în calculul incidenței.
- Calculul incidenței pentru 14 zile – cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care acesta se realizează.
- Vlad Voiculescu mai menționează în raport că în perioada ianuarie-martie 2021, comisia POIM a Ministerului Sănătății a analizat și avizat finanțarea pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală a 19 spitale COVID-19 și suport COVID-19, în valoare de 26.082.544 euro.
De asemenea, el precizează că a lansat ghidul „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale”. Se promit 50 de milioane euro pentru creșterea siguranței pacienților în spital, spitalele publice de fază I, II și suport COVID-19.
Testarea în farmacii
Potrivit documentului, o măsură „în lucru” este introducerea testelor antigen rapide în farmacii „pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate”.
Până acum nu se făceau testări pentru depistarea COVID.
Alte promisiuni
- creșterea cu aproximativ 200 a numărului de paturi ATI și de paturi de terapie acută cu aproximativ 350, prin includerea unor spitale care până acum au îngrijit doar pacienți non-covid și care au dotări corespunzătoare (secția ATI, serviciu de imagistică medicală, laborator, disponibilitate specialități medicale complementare pentru consultul pacientului sever cu comorbidități)
- optimizarea fluxurilor pacienților (fluxuri pentru pacienți COVID-19 separate de fluxurile pentru pacienți non-COVID)
- spitale nivel I, II, III în funcție de capacitate și dotări. Spre exemplu, un spital de nivel I
Ministrul a raportat și comentariile și sharurile adunate pe Facebook
Un capitol separat este dedicat campanie de informare. Vlad Voiculescu vorbeste despre continuarea campaniei „Om cu om oprim pandemia”, care pe lângă spoturi tv va avea o componentă în parteneriat cu Poșta Română care presupune plicuri imprimate cu titlul campaniei.
Voiculescu raportează și impactul în online al campaniei menționând că aceasta a ajuns la 12 milioane de persoane. De asemenea, el notează că au fost 196.808 de comentarii 109.450 de share-uri.