Fructe uşor acide, vişinele conţin puţine zaharuri şi potasiu, ce conferă energie organismului şi ajută la arderea caloriilor. Vişinele sunt indicate a fi consumate în regimuri de slăbire, deoarece reduc ţesutul adipos.
Vişinele terapeutice conţin : apă, acizi, pectine, substanţe tanoide, proteine, celuloză, săruri minerale, protamina A, taminele B, Bl, B2, C, E, PP, calciu, fosfor, zinc, cupru şi acid folic.
Consumate în orice formă, vişinele cu pulpa cărnoasă şi sucul intens colorat în roşu pot fi folosite cu încredere în scopuri terapeutice, folosindu-se atât fructele cât şi cozile.
Cura cu vişine este indicată diabeticilor, datorită taminei E şi levulozei. Având proprietăţi diuretice, vişinele se folosesc şi în tratarea unor boli ale aparatului urinar.
Pentru pletorici, cardiaci şi obezi sunt indicate curele cu vişine, deoarece reprezintă o sursă preţioasă de substanţe nutritive. Datorită compoziţiei lor, pot fi consumate cu încredere în cazul anemiilor, pentru revitalizarea şi tonifierea organismului.
Vişinele au proprietăţi oftalmice, astringente, uşor antiinflamatoare, detoxifică organismul, scad colesterolul, refac fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze şi au efect antiinflamator şi analgezic. Sucul de vişine se foloseşte în tratarea artritelor, în stările febrile, bronşite, astm bronşic sau indispoziţii psihice, ferindu-ne de insomnie.
R.M.