-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:33
No menu items!

Vitaminele B, importanță și surse naturale

spot_img

 vitamin-b12

Cu tot accentul pus pe vitaminele D și C, o importantă familie de vitamine cunoscută sub numele de complexul B este trecută cu vederea.

 Vitaminele B sunt cel mai bine cunoscute pentru capacitățile lor de energizare, pentru contribuția lor la crearea celulelor roșii sanguine și pentru capacitatea de a spori sănătatea nervilor și concentrarea.

 Majoritatea sunt vitamine hidrosolubile, ceea ce înseamnă că nu sunt stocate la fel de bine ca cele liposolubile, precum vitamina D3, deci au nevoie să fie suplimentate mai des.

Câteva exemple despre puterea vitaminelor B pentru sporirea energiei și reducerea depresiei:

 Un studiu psihologic publicat în iunie 2013 în Jurnalul European de Nutriție Clinică, a monitorizat 422 de lucrători municipali din Tokyo într-un scurt studiu în secțiune, apoi a realizat un studiu longitudinal pentru trei ani pe 210 subiecți fără simptome de depresie și ale căror nivele de B6 piridoxal seric erau înalte.

 Cercetătorii au confirmat că înaltele nivele serice ale vitaminei B6 aveau o puternică asociere cu reducerea riscurilor de depresie la adulți.

Vitaminele B, ce fac acestea și cum să ne asigurăm că avem îndeajuns din ele

• Vitamina B1 (tiamina), 10-100 mg, crește nevoia de suplimentare în cazul dietelor bogate în zaharuri și carbohidrați

• Vitamina B2 (riboflavina), 10-400 mg, dozele mai mari reduc migrenele și durerile de cap

• Vitamina B3 (niacina or niacinamida), 50-100 mg, ajută la creșterea energiei, repară ADN-ul, doze mai mari luptă cu depresia

• Vitamina B5 (acidul pantotenic), 10-100 mg, grăbește vindecarea rănilor, în doze mari reduce nivelele colesterolului LDL

• Vitamina B6 (piridoxina, piridoxalul, piridoxamina),  10-50 mg, necesar pentru neurotransmițători, precum serotonina, bun în simptomele postmenstruale

• Vitamina B7 (biotina), 30-100 mcg, în doze mărite împreună cu cromul îmbunătățește controlul zahărului din sânge

• Vitamina B8 (colina), 50-200 mg, necesară pentru funcționarea normală a creierului și a memoriei

• Vitamina B9 – (ar trebui utilizat acidul folic natural în loc de cel sintetic), 400-800 mcg, scade riscul de boli de inimă și defecte la naștere, preventiv în cancerul de colon.

• Vitamina B12 – (metilcobalamina este cea mai bună), 20-1,000 mcg, îmbunătățește memoria, stimulează energia.

Vegetalele crucifere au un înalt conținut de complex B. Alte alimente bogate în vitamine B includ polenul, drojdiile de bere, ardeii grași, ciupercile, dovleceii, frunzele de ridichii și gulii și alte verdețuri. Cerealele integrale, leguminoasele și nucile sunt bogate în tiamină și alte vitamine B. Vitaminele B lucrează împreună într-un mod sinergic. De aceea, sursa lor cea mai bună sunt alimentele integrale, naturale, neprocesate. Acestea sunt și foarte sensibile la căldură, așa că procesarea în orice fel (termic, chimic) a alimentelor, va duce la devalorizarea acestora în vitaminele b și în toți nutrienții în general.

 Trebuie de asemenea luat în calcul faptul că flora bacteriană de la nivelul intestinelor produce cantități importante din vitaminele B. Așa că, o floră bacteriană sănătoasă, care funcționează la parametri normali ajută nu numai sistemul imunitar, dar și producerea și utilizarea de vitamine și minerale importante.

 Suplimentele orale B12 au dificultăți în a trece intacte prin tractul gastrointestinal, ceea ce împiedică suplimentele ca să ajungă în fluxul sanguin. De aceea doctorii fac sau prescriu injecții cu B12.

 Majoritatea dintre noi putem utiliza plasturi transdermici B12, sprayuri orale sau tablete sublinguale care se dizolvă sub limbă și sunt absorbite direct prin capilarele superficiale ale gurii.

 Asigură-te doar că metilcobalamina este tipul de cobalamină B12 utilizat. Alte tipuri pot fi contraproductive sau chiar toxice.

S.M.