Virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global și este nevoie de o reacţie rapidă, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare. În acest context, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola. Activităţile de cercetare şi modalităţile de contracarare a virusului vor fi accelerate. „Este vorba de un eveniment extraordinar, care necesită o reacţie coordonată”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, precizând că prioritatea o reprezintă protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor.
OMS avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă „în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea trei-patru milioane de cazuri.
De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.
Virusul Zika, purtat de ţânţari din specia Aedes, este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii – au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.
Infecţia, care provoacă simptome precum o febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap, a fost depistată deja în 21 de ţări din Caraibe, America de Nord şi America de Sud.
Din luna noiembrie, în Brazilia au fost raportate 4.000 cazuri de infecţie cu virusul Zika. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că acesta se poate răspândi pe ambele continente americane.
Şi în Marea Britanie s-au înregistrat cazuri de febră Zika, în cazul unor turişti care s-au întors din America de Sud. Recent, un turist danez care a vizitat America de Sud şi Centrală a fost diagnosticat, de asemenea, cu febră Zika. Starea sa generală a fost evaluată de medici ca fiind bună, motiv pentru care a fost externat din spital.
În prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.
Emanuel Stan