-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:10
No menu items!

Virusologul german Hendrik Streeck: “Scopul nostru nu poate fi alungarea virusului”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

În perspectiva posibilei coabitări cu virusul Sars-CoV-2, Hendrik Streeck, unul dintre virusologii de seamă ai Germaniei, pledează pentru pragmatism, mai ales în rândul factorilor politici de decizie, și estompează falsele așteptări.

În loc de a ne gândi la vaccinarea în masă, ar trebui să avem în vedere protejarea persoanelor la care boala Covid19 este susceptibilă de un parcurs grav. Cele mai multe infecții sunt însă ușoare, subliniază reputatul specialist de la Bonn, unul dintre virusologii de seamă ai Germaniei.

„Este important să se proiecteze scenarii și pentru situația în care nu va exista un vaccin”, afirmă Hendrik Streeck într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Există diverse coronavirusuri pentru care, în pofida anilor de cercetare, nu a fost găsit niciun vaccin, precum malaria, tuberculoza sau HIV. Iar vaccinul anti-gripal trebuie dezvoltat anual, amintește directorul Institutului de Virusologie și Cercetare HIV în cadrul Universității din Bonn.

“Nu există un vaccin universal. Nu vom putea preveni toate infecțiile cu Sars-CoV-2 în rândul populației, întrebarea fiind dacă acest lucru este într-adevăr necesar”,  a subliniat domnul Streeck.

Datele disponibile arată că larga majoritate a celor infectați au o evoluție ușoară până la asimptomatică a bolii.  Acest lucru este deja cunoscut din primele informații venite din metropola chineză Shenzhen.  Aproximativ 80 de procente din cei infectați au avut o evoluție ușoară a bolii. Or, măsuri de protejare ar trebui identificate mai ales în cazul persoanelor care dezvoltă o infecție cu un curs sever, spune Streeck. 

Pandemia nu poate fi depășită cu testări de coronavirus, carantină și o întrerupere a lanțurilor de infecție, ci doar controlată.  „Trebuie să găsim o modalitate de a trăi cu acest virus”, afirmă specialistul german.

Sars-CoV-2 ar putea ajunge să fie comparabil cu o răceală ușoară pe care n-o observăm

În ceea ce privește imunitatea la SARS-CoV-2, virusologul de la Bonn atenționează că aceasta nu poate fi încă estimată. Totuși, a explicat Streeck, știm că în cazul altor coronaviruși aflați în circulație la noi, imunitatea a persistat în primul, chiar și în al doilea an. După acest interval de timp, te poți infecta din nou. Există, de asemenea, imunitatea celulelor T. Deși nu protejează împotriva infecției, ea atenuează cursul bolii.

„Tocmai în această direcție trebuie să ne îndreptăm: Sars-CoV-2 ar putea ajunge să fie comparabil cu o răceală ușoară pe care nici nu o observăm”, a subliniat Streeck. Este foarte probabil ca fiecare dintre noi să fie infectat cu un coronavirus la un moment dat – altul decât SARS-CoV-2, spune expertul.

Hendrik Streek: A vorbi despre al doilea val este “derutant”

Virusologul consideră termenul „al doilea val” drept  „derutant”. “Invocarea celui de-al doilea val implică faptul că am trecut peste primul, iar cel de-al doilea va fi mult mai rău”, a spus el. “Mai degrabă, trebuie să se înțeleagă că virusul este prezent și nu va dispărea și că avem de-a face întrucâtva cu un val permanent”.

Perioada de vacanță poate prezenta un risc special, dar nu în mod obligatoriu. Vara, răspândirea este destul de asimptomatică comparativ cu iarna. “Scopul nostru nu poate fi alungarea virusului. Nu va fi posibil”.

“Poți să te infectezi în centrul de testare”

Hendrik Streeck, un adept al abordării pragmatice a situației actuale, consideră că testele în masă ce ar putea fi realizate înaintea meciurilor de fotbal sau a concertelor ar putea fi o posibilitate de a preveni „cel puțin o mare parte” a infecțiilor.

Însă, avertizează virusologul german, “omul se poate infecta în centrul de testare, fiind infecțios două zile mai târziu”. Așadar, testele de masă trebuie privite puțin critic, pentru că pot da un sentiment înșelător de securitate absolută”.

foto: Spitalul Universitar Bonn