-1.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 8:39
No menu items!

Virus mortal care provoacă febră hemoragică și poate duce la sângerări din ochi face ravagii. Americanii testează deja pasagerii

spot_img

Centers for Disease Control (CDC) va începe testarea unor călători care intră în SUA pentru virusul Marburg, o boală mortală asemănătoare Ebola, care provoacă febră hemoragică și poate duce la sângerări din ochi și alte orificii. CDC a ridicat amenințarea la „nivelul 2”, avertizând cetățenii americani să evite călătoriile în Rwanda, unde a fost raportat un focar al virusului.

„CDC va examina persoanele care au fost în Rwanda în ultimele 21 de zile pentru virusul Marburg, o infecție letală care ucide aproape nouă din 10 bolnavi.” Pasagerii care provin din Rwanda vor fi redirecționați către aeroporturi speciale, inclusiv Chicago O’Hare, JFK din New York și Washington Dulles, unde vor fi testați, arată Daily Mail.

Patru candidați pentru un vaccin experimental au fost evaluați pentru utilizare potențială în studii de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dintre acestea, doar unul, dezvoltat de Institutul de Vaccin Sabin, are date promițătoare care arată că este sigur și induce un răspuns imun.

Cu toate acestea, „nu este posibilă testarea ulterioară a vaccinurilor în afara locurilor de focar din cauza riscurilor implicate.”Institutul de Vaccin Sabin a anunțat sâmbătă că a livrat aproximativ 700 de doze din vaccinul său în Rwanda pentru un studiu ce vizează protejarea lucrătorilor din prima linie, inclusiv profesioniștii din domeniul sănătății.

CDC a trimis deja o echipă de trei oameni de știință pentru a investiga focarul din Rwanda, care a dus la o duzină de decese și 46 de infecții. SUA au furnizat și sute de vaccinuri experimentale și medicamente pentru a ajuta în gestionarea crizei.

„Americanii sunt îndemnați să nu călătorească în Rwanda decât dacă este esențial,” se arată în avertismentul de călătorie, pe fondul creșterii nivelului de amenințare. Virusul Marburg, similar cu Ebola, provoacă simptome grave, precum febră, dureri de cap severe și vărsături, iar în cazurile avansate poate provoca sângerări masive.

Deși Marburg nu a avut un impact major în SUA, boala a fost raportată o singură dată, în 2008, când o femeie de 44 de ani din Colorado a fost diagnosticată cu virusul după ce s-a întors dintr-un safari în Uganda. Femeia vizitase o peșteră de lilieci cu fructe, cunoscută ca habitat pentru boală, și deși a fost internată, și-a revenit complet.

Boala se răspândește prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate sau cu suprafețe contaminate. În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente aprobate, iar pacienții sunt tratați prin îngrijiri de susținere, precum hidratarea și oxigenul.

D.Constantin