2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 23:03
No menu items!

Virgil Popescu, despre noile decizii în criza prețurilor la energie: „Tot ce facem e să luăm măsuri pentru atenuarea acestor șocuri”

spot_img

Ministrul Virgil Popescu a prezentat, vineri, hotărârile adoptate de Guvern în domeniul energiei, el precizând că aceste decizii arată voinţa fermă a Executivului de a continua investiţiile în domeniul energetic, atât în privinţa gazelor naturale cât şi în privința energiei nucleare. Întrebat despre măsurile economice luate pentru sprijinirea populației în contextul creșterilor de prețuri, ministrul a precizat: „Tot ce facem este să luăm măsuri pentru atenuarea acestor șocuri. Ordonanța de urgență a guvernului a fost aprobată, va intra în vigoare de la 1 aprilie, vorbim despre măsuri pentru populatie, pentru companii.”

Ministrul Energiei a afirmat că, în şedinţa de Guvern, au fost adoptate patru hotărâri de guvern, primele două referindu-se la exceptarea de la plata procentului de 90% şi reducerea acestuia la 50% a dividendelor pe care statul român le ia de la Romgaz şi Nuclearelectrica, companii care sunt angrenate în proiecte mari de investiţii. 

Virgil Popescu a precizat că astfel se dă un semnal că statul român lasă mai mulţi bani în companii, pentru a face investiţii. 

El a mai explicat că ambele societăţi sunt listate la Bursă şi în această seară (vineri seara – n.r.) vor aproba situaţiile financiare. „Se va convoca Adunarea Naţională a Acţionarilor, până în data de 28 aprilie, în 30 de zile, şi vor fi aprobate. Era necesară această hotărâre pentru că cele două companii sunt listate la bursă”, a spus Popescu. 

Al treilea proiect adoptat vineri se referă la prelungirea schemei bonusului de cogenerare pentru CET-uri, după ce au primit aprobarea de la Comisia Europeană, în urma notifcării, în luna noiembrie. „Schema de bonusuri pentru cogenerare pentru CET-uri, care asigură încălzirea oraşelor, este prelungită până în 2023, vizând posibilitatea companiilor să acceseze bani de investiţii”, a mai spus ministrul Energiei. 

Ultima Hotărâre de Guvern aprobată, foarte importantă, potrivit ministrului Energiei, se referă la inventarierea tuturor imobilelor Companiei Naţionale a Uraniului. „Fără această intabulare nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România. Odată cu aprobarea acestei ordonanţe, puntem să finalizăm şi achiziţia uzinei de la Feldioara de către Nuclearelectrica”, a mai spus el. 

„Practic, putem să finalizăm în perioada următoare închiderea circuitului nuclear, iar Nuclearelectrica va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesare la mina de la Feldioara şi, evident, fabricarea combustibilului şi energiei nucleare”, a mai spus ministrul. 

Virgil Popescu a precizat că aceste decizii arată voinţa fermă a Guvernului de a continua investiţiile în domeniul energetic, atât în privința gazelor naturale, cât şi a energiei nucleare. 

Ministrul Energiei a mai anunţat că săptămâna viitoare, în funcţie de finalizarea negocierilor cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, lansează call-ul de proiecte pentru PNRR, energie regenerabilă, în valoare de 460 de milioane de euro. 

„Săptămâna viitoare, în funcţie de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansăm call-ul de proiecte pentru PNRR, energie regenerabilă – 460 de milioane de euro, în jur de 950 de megawati de energie regenerabilă. Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minim 50%”, a spus ministrul.

El a explicat că, „practic, industria, economia, agricultura, industria agreoalimentară vor beneficia de acest ajutor, dacă vor accesa aceşti bani şi vor putea demonstra că îşi vor putea folosi eficient acoperişurile sau terenurile disponibile pentru a putea instala parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene şi vor consuma minim 50% din energia produsă, practic scăzând preţurile cu energia electrică”. 

Ministrul Energiei a mai explicat că, pentru populaţie, măsurile sunt la Fondul de Mediu pentru Investiţii, la Ministerul Mediului. 

„Avem acelaşi program, ministerul Energiei a modificat legea energiei electrice şi a gazelor naturale, am definit noţiunea de prosumer, acel autoconsumator şi practic energia produsă de un client casnic, care are panouri fotovoltaice, pe casă, va putea fi folosită şi va putea fi dată excesiv în consumă, în reţea şi luată înapoi când are nevoie de energie”, a mai afirmat Popescu, precizând că este o măsură activă pentru populaţie, pentru a scădea costurile cu energia electrică, pe lângă Ordonanţa care intră în vigoare de la 1 aprilie, cu ajutorul pentru persoanele fizice. 

Raluca Dan