1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:04
No menu items!

Virgil Popescu, despre corectarea facturilor uriașe: „Ordonanța se aplică de la 1 februarie”

spot_img

Ordonanţa care prevede corectarea facturilor uriaşe din ultimele luni la gaze şi energie nu se va aplica retroactiv, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu la DC News. Potrivit acestuia, actul normativ ce urmează să fie adoptat, marți, de Guvern, ar urma să fie aplicat de la 1 februarie, pentru a evita o eventuală problemă de constituționalitate. 

„Ministerul Energiei poate să facă politici energetice, să inițieze legi, să propună ordonanțe de urgență, dar Ministerul Energiei nu supraveghează piața. Nimeni nu s-a gândit că, în aplicarea acestei ordonanțe de urgență, vom avea facturi întocmite fără aplicarea elementelor de compensare și plafonare, fapt ce a dat naștere la reacții ale oamenilor. În urma intervenției ANPC, factura a fost redusă la jumătate. Rămâne întrebarea: <<De ce ai dat drumul la facturi și nu ai stat să clarifici?>> Sunt întrebări fără răspuns.

Am aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență pentru recalcularea acestor facturi și astăzi (marți – n.r.), în Guvern, venim cu un nou proiect de ordonanță. Am văzut observatii ale industriei la această ordonanță de urgență. Pentru lunile februarie și martie mărim plafonul la 500 kw la energie, la gaze – la 300 mc, scădem plafonul pentru persoane fizice la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kw și acordăm o compensare.
Exeptând marii consumatori de energie, care vor beneficia de o schemă de ajutor separată, CET-urile  – care au și ele în această lege o schemă de sprijin și au fost ajutate de la bugetul național. În rest, tot restul non-casnicilor sunt prinși în această lege”, a explicat ministrul Energiei. 

Întrebat dacă această ordonanță poate fi aplicată retroactiv, Virgil Popescu a răspuns: „Nu vrem să avem riscul de neconstituționalitate. Principiul spune că nicio lege nu se poate aplica retroactiv. Părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv. Vom discuta în coaliție si vom gândi ce vom face de la 1 aprilie, avem mai multe scenarii. Gândim mai multe scenarii si sigur vom veni cu ele”. 

Potrivit ministrului, Ministerul Energiei a venit, în completarea proiectului, și cu observații, precum posibilitatea ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) să poată amenda furnizorii care încalcă legea sau nu o aplică cu sume cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei. În prezent, ANPC poate aplica amenzi maxime de 50.000 de lei. 

„Orice act normativ nu poate rezolva problema punerii lui în practică. Trebuie să avem o discuție cu marii furnizori, astfel încât să nu ne prindă nepregătiți. (…)Nimeni nu-și dorește să blocheze partea de furnizare, ne dorim și de partea cealaltă a mesei să întocmească facturile corespunzătoare. Îi asigur pe furnizori că nu vor avea restanțe la plata facturilor întocmite conform legii”, a conchis Virgil Popescu. 

Raluca Dan