Premierul Viorica Dăncilă a făcut public, joi seara, proiectul rectificării bugetare. Potrivit premierului, rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la serviciile secrete (SRI, SIE, STS, SPP), Administraţia Prezidenţială, dar și de la alte instituții care nu au utilizat sume mai mari de 10 milioane de lei.
Concret, potrivit proiectului, prima rectificare bugetară din 2018 arată un plus de aproape 6 miliarde de lei (faţă de prima rectificare din 2017, de un miliard de lei).
Pentru PIB, estimările erau de 907 miliarde lei, iar după rectificare este de 945 de miliarde de lei. Estimarea bugetară este de -2,97%.
La capitolul principii sunt prevăzute:
- Asigurarea sumelor necesare pentru proiectele de investiţii
- Asigurarea sumelor necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri
- Reducerea sumelor alocate la instituţiile cu grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi
La capitolul Ordonatori cu rectificarea negativă mai mare de 10 mil. lei se află:
Serviciu Român de Informaţii
Serviciul de Informaţii Externe
Serviciul de Protecţie şi Pază Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
Ministerul Cercetării şi Inovării
Ministerul Energiei
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului Ministerul Turismului
Ministerul Tineretului şi Sportului
Administraţia Prezidenţială
Ministerul Dezvoltării
Ministerul Apelor și Pădurilor
Vorica Dăncilă: Sunt asigurate integral sumele pentru plata pensiilor şi salariilor
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că, prin rectificarea bugetară din luna august, se asigură toate sumele necesare pentru acoperirea pensiilor şi salariilor pentru acest an. „Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii si salarii, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la sfârşitul anului. Pensii pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a declarat Viorica Dăncilă.
Şeful Executivului a prezentat proiectul de rectificare bugetară. Aceasta este pozitivă, iar reduceri de fonduri există la serviciile secrete şi la Administraţia Prezidenţială.
„Am prevăzut creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin scheme de ajutor şi garanţii de stat. Am redus doar acolo unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi. Am decis să-i repartizăm cu prioritate către Educaţie şi Sănătate„, a mai spus premierul.
Astfel, Ministerul Sănătății va beneficia de o creștere de 891,1 milioane de lei, Ministerul Educației – de 178,1 milioane lei (bani care vor fi utilizați pentru plata burselor pentru elevi și studenți, dar și pentru investiții în unitățile de învățământ și universități).
De sume suplimentare vor beneficia și Ministerul Transporturilor (+ 170, 5 milioane de lei), dar și Ministerul Afacerilor Interne (+366 milioane de lei, care vor fi utilizați pentru achiziția de echipamente și mijloace de mobilitate terestră pentru Jandarmerie și Poliție, dar și pentru asigurarea salariilor pentru ocuparea a 8.000 de noi posturi).
De o creștere bugetară semnificativă va beneficia și Ministerul Agriculturii (+ 185 de milioane lei, la care se adaugă 110 milioane de lei pentru combaterea pestei porcine). Pentru autoritățile locale, sunt prevăzute, în plus, 1,1 miliarde de lei, sumă la care se adaugă 300 milioane de lei pentru investiții prin PNDL.
1,8 milarde de lei sunt alocați creditelor de angajament, în timp ce ANAF ar urma să primescă, după rectificare, 278 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziția de echipamente pentru personalul vamal și modernizarea punctelor vamale de la frontierele cu Moldova, Ucraina și Serbia.
VEZI AICI PROIECTUL DE RECTIFICARE BUGETARĂ
Raluca Dan