4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:55
No menu items!

Violențe în Georgia: Poliția guvernului pro-rus îi ia pe sus pe protestatarii pro-europeni. VIDEO

spot_img

Poliția din capitala Georgiei Tbilisi a început marți să desființeze o tabără de corturi instalată de demonstranți pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor, despre care spun că au fost fraudate și influențate de Rusia.

În urma alegerilor din 26 octombrie, partidul de guvernământ Visul Georgian, apropiat de Moscova și adept al unui stil autoritar, a câștigat alegerile, iar efectul direct este compromiterea șanselor de apropiere sau aderare la Uniunea Europeană.

Liderii partidului au negat orice fraudă la vot, Comisia Electorală Centrală afirmând că partidul a obținut aproximativ 54% din voturi.

Posturile de televiziune independente Pirveli și Mtavari au difuzat imagini în care mai mulți demonstranți și cel puțin un jurnalist erau bătuți și reținuți în timp ce poliția se apropia de tabără.

Liderul partidului de opoziție Akhali, Nika Gvaramia, a declarat că membri ai „consiliului politic al partidului său au fost reținuți și răniți. Activiștii partidului au fost bătuți și arestați”, potrivit Deutsche Welle.

<

/p>

 

Înaintea operațiunii poliției, Ministerul de Interne a îndemnat protestatarii să se disperseze, afirmând: „Libertatea de întrunire și de exprimare nu include dreptul de a perturba în mod deliberat traficul rutier sau ritmul normal al vieții cotidiene a cetățenilor”.

Președinta Salome Zurabișvili se numără printre cei care au respins rezultatele oficiale ale alegerilor, afirmând că țara sa a cedat presiunilor Moscovei de a nu adera la UE. Marți, ea a depus o plângere la Curtea Constituțională, solicitând anularea rezultatelor alegerilor.

Avocatul care o reprezintă pe Zourabichvili, a motivat prin ”încălcările generalizate ale universalității votului și ale secretului votului”. Partidele de opoziție georgiene au refuzat să recunoască rezultatul sau să intre în parlamentul nou ales, pe care l-au numit „ilegitim”.

Pe întreg teritoriul Georgiei au avut loc proteste masive pentru organizarea de noi alegeri. UE și Statele Unite au solicitat o anchetă privind „neregulile” electorale din timpul votului din 26 octombrie.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat luni că blocul comunitar „va trimite o misiune în Georgia … și alegerile vor trebui investigate”.

În iunie, UE a suspendat pe termen nelimitat procesul de depunere a cererii de aderare a Georgiei, după ce parlamentul țării a adoptat o lege care stipulează că organizațiile finanțate în proporție de peste 20% din străinătate trebuie să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”. Legea este similară cu una introdusă în Rusia în ultima perioadă, care este considerată un mijloc de a discredita orice organizație critică la adresa Kremlinului.

T. S.