Preşedinţia Egiptului a respins marţi dimineaţa ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru ca Mohamed Morsi să răspundă „cerinţelor poporului”, altfel va impune o foaie de parcurs, marcând o escaladare în criza politică în care a plonjat ţara, transmite AFP.
Ultimatumul a fost lansat, după manifestaţiile împotriva preşedintelui islamist, de către militarii care au preluat conducerea Guvernului în perioada dintre înlăturarea fostului şef de stat Hosni Mubarak, în februarie 2011, şi alegerea lui Morsi, în iunie 2012.
Morsi a declarat că „Egiptul nu va permite nici un fel de întoarcere în trecut” şi a promis o „reconciliere naţională” şi o „pace socială”. Totodată, reprezentanții Armatei au declarat, în decursul ultimei săptămâni, că nu vor lăsa ţara „să alunece într-un tunel sumbru al conflictelor şi tulburărilor”.
Mai mult, comandantul armatei a precizat într-un mesaj televizat că, „dacă revendicările poporului nu vor fi satisfăcute în decursul acestei perioade, (forţele armate) vor anunţa o foaie de parcurs şi măsuri pentru a superviza punerea sa în aplicare”.
Opozanţii mobilizaţi în Piaţa Tahrir din Cairo au fost entuziasmaţi de această declaraţie care, după părerea lor, îl pune pe preşedinte în faţa demisiei. „Morsi nu mai este preşedintele nostru, Sissi este cu noi”, au scandat manifestanţii, cu referire la Abdel Fattah al-Sissi, şeful armatei şi ministru al apărării.
După anunţul armatei, zeci de mii de manifestanţi au defilat pe străzile din Cairo, din Alexandria şi din alte mari oraşe ale ţării. „Armata este alături de popor”, consideră mişcarea Tamarrod (rebeliune, în limba arabă), care a organizat manifestaţiile de duminică.
Patru membri ai Guvernului au demisionat, ceea ce a dus la izolarea politică a lui Morsi.
Fraţii Musulmani, formaţiune din care provine Morsi, au declarat că ei „analizează” declaraţia militară.
Preşedintele american Barack Obama a îndemnat „toate părţile să dea dovadă de reţinere”, iar ONU le-a chemat la dialog, subliniind că o nouă criză ar avea un „impact important” asupra evoluţiei altor state din regiune.
Numărul manifestanţilor a crescut duminică, aceştia scandând „poporul vrea înlăturarea regimului”, slogan folosit şi în 2011, împotriva regimului autoritar al lui Mubarak.
Cel puţin 16 persoane au fost ucise în cursul manifestaţiilor din întreaga ţară, dintre care opt au murit în Cairo, în confruntările dintre susţinători şi opozanţi ai lui Morsi la Cairo, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Cairo. În confruntări similare a murit și un cetățean american, săptămâna trecută.
R.D.