-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:15
No menu items!

Vioara de pe Titanic, vândută la licitație cu prețul record de 1,06 milioane de euro

spot_img

 titanic-and-violin

Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic, descoperită în podul unei locuințe din Marea Britanie în 2006, a fost vândută la licitație unui colecționar britanic pentru prețul record de 900.000 de lire sterline (1,063 milioane euro), la 101 ani de la scufundarea pachebotului.

„Suntem absolut încântaţi”, a precizat Christine Aldridge, purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii Henry Aldridge & Son, precizând că preţul final care include comisionul casei a fost de 1.050.030 lire sterline (1,24 milioane euro), informează Mediafax.

Suma obţinută pentru această vioară reprezintă un record de preţ pentru un obiect recuperat de pe Titanic. Precedentul record de preţ a fost stabilit de un plan al celebrului transatlantic, redactat pe o coală de hârtie care avea lăţimea de aproape 10 metri, folosit în timpul anchetei iniţiate după naufragiul din 1912. Acel plan al Titanicului s-a vândut în urmă cu doi ani cu suma de 220.000 lire sterline (259.900 euro).

„Starea sa reflectă viaţa agitată pe care a avut-o, prezentând semne de restaurare şi fisuri mari pe corpul vioarei”, a afirmat Christine Aldridge. Doar două coarde au mai rămas pe corpul instrumentului.

Autentificat în martie, după o procedură care a durat şapte ani, instrumentul a supravieţuit în mod miraculos naufragiului din 1912 al celebrului pachebot, în urma căruia aproximativ 1.500 de persoane au murit în apele glaciale ale Atlanticului de Nord.

Vioara a aparţinut lui Wallace Hartley, dirijorul unei mici orchestre de pe Titanic, care a intrat în istorie întrucât a cântat la acest instrument până când vaporul s-a scufundat în întregime.

Wallace Hartley a interpretat partitura „Nearer, My God, to Thee” pentru a-i calma pe pasagerii cuprinşi de panică, care se grăbeau să urce în puţinele bărci de salvare, potrivit relatărilor supravieţuitorilor.

Cei opt muzicieni de pe Titanic au murit, iar trupul neînsufleţit al lui Wallace Hartley a stat 10 zile în apă înainte de a fi recuperat.

Instrumentul, un cadou primit de muzician de la logodnica sa (Maria Robinson), a fost descoperit într-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului.

Instrumentul avea o plăcuţă din argint pe care încă se poate citi: „Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria”.

După ce au recuperat instrumentul, autorităţile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. Familia ei a păstrat vioara într-un pod. La moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării.

Vioara a fost expusă în două muzee americane – Titanic Branson, în statul Missouri, şi Titanic Pigeon Forge, în statul Tennessee – şi a fost admirată de peste 315.000 de vizitatori.

Instrumentul a fost apoi prezentat la muzeul nord-irlandez Titanic Belfast, amplasat în apropiere de locul în care celebrul pachebot a fost construit.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

 C.A.