De sărbători, românii cumpără o cantitate dublă de alcool, vinul fiind pe locul întâi între licorile preferate.
Potrivit specialiştilor din domeniu, românii dau pe vin, în perioada sărbătorilor de iarnă, aproximativ 50 de milioane de euro, însă mai puţin de jumătate din această sumă provine din piaţa fiscalizată.
Sondajele realizate spun că pentru consumul curent, românii sunt dispuşi să plătească între 5 şi15 lei pentru o sticlă, iar pentru un vin premium între 30 şi 50 de lei. În cramele de la noi din ţară s-au strâns, în această toamnă, circa 4 milioane de hectolitri de vin, cu 9 % mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014.
Pentru cei care preferă alte soiuri, există, în orice hipermarket, diverse produse de export.
Consumul mediu anual pe cap de locuitor, în România, este de 25 de litri de vin, la jumătate faţă de Franţa, 58 de litri, sau Italia, 53 de litri. Medicii ne sfătuiesc să nu facem excese şi să bem câte un pahar de vin după fiecare masă, apoi să lasăm răgaz digestiei câteva ore.