3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:50
No menu items!

Vineri, 13 martie, ZIUA MONDIALĂ A SOMNULUI

spot_img

Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos

somn_dormit

Anul acesta, Ziua mondială a somnului este sărbătorită, vineri, 13 martie. Evenimentul marchează conștientizarea impactului tulburărilor de somn.

Marcată în preajma zilei echinocțiului de primăvară, începând cu 2008, Ziua mondială a somnului a devenit un eveniment internațional, care în acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos, care împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice adecvate, înseamnă sănătate și bună dispoziție.

Ziua mondială a somnului este coordonată de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (AMMS), care are drept scop conștientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu. Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puțin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist.

Tulburările de somn constituie o problemă globală care amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii. O mai bună înțelegere a condițiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obținut în urma controalelor la specialiștii în domeniu ar conduce la o scădere a efectelor negative prin reducerea tulburărilor de somn.

Asociația Mondială a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igienă pentru a avea un somn natural și sănătos. Condițiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil și dispozitivele electronice pot modifica somnul.

Importantă pentru calitatea somnului este și menținerea unei respirații regulate în timpul somnului.

Între 21-25 martie 2015, se desfășoară cel de-al șaselea Congres mondial axat pe medicina somnului organizat la Seul (Coreea de Sud). Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 și 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.

Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.

R.D.