6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:13
No menu items!

Vine scadența și la IFN-uri: Credit Europe pierde primul proces pe clauze abuzive

spot_img

Vine scadența și la IFN-uri: Credit Europe pierde primul proces pe clauze abuzive

Credit Europe Ipotecar IFN și Credit Europe Bank NV au pierdut primul proces, în primă instanță, intentat de un client pe clauzele abuzive din contract. Astfel, Judecătoria Sectorului 6 a obligat pârâtele, la 21 martie 2013, să restituie reclamanților comisionul de acordare și cel de administrare aferente contractului – la cursul BNR din data efectuării plății -, dar și plata dobânzii legale aferente acestor sume, de la data încheierii convenției de credit și până la plata efectivă.

Cele două instituții financiare pot face recurs în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei primei instanțe. “În data de 21 martie 2013 a fost câștigat la Judecătoria Sectorului 6 primul proces din România privind comisioanele abuzive din contractele băncii Credit Europe Bank N.V., instituție financiară olandeză care își desfășoară operațiunile prin Credit Europe Bank Romania S.A”, a anunțat avocatul Codruț Avram, care și-a reprezentat clientul în acest proces.

CreditEurope Ipotecar IFN este controlată de Credit Europe Bank România SA, cu 99,9999% din capitalul social, restul acțiunilor fiind deținute de Cemal Ahmet Yildirim. Credit Europe Ipotecar IFN SA este o instituție financiară nebancară, care oferă servicii de acordare de credite ipotecare sau imobiliare pentru persoane fizice.

Zeci de mii de clienți au intentat procese băncilor pe clauze abuzive, fie individual, fie organizați în grup sau reprezentați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Ritmul în care instituțiile de credit pierd procese în instanță i-a îngrijorat pe bancheri. Astfel, șeful Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea, a pornit un lobby agresiv pentru amendarea legislației în sensul dorit de bănci.

Tot Ghețea vrea ca toate clauzele abuzive din contractele de credit să fie schimbate doar dacă băncile vor pierde procesele la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu la instanţele inferioare. Mai mult, șeful ARB a cerut ca aceste soluții să fie date, exclusiv, în urma unor acţiuni iniţiate ANPC, nu și de asociaţiile de consumatori.

Guvernul și-a asumat, în ultima scrisoare către FMI, că va amâna aplicarea acelor articole din noul CPC care ar permite unei instanțe să oblige o bancă la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit-tip (de adeziune) încheiate cu alți clienți, în cazul în care admite această soluție în cazul unui singur client al băncii respective.

Până în vară, BNR și ARB și-au asumat dezbateri pe legislația care ar obliga băncile să elimine toate clauzele abuzive și să restituie sumele aferente clienților. La primul eveniment organizat de BNR, cu rol de dezbatere pe modificarea noului Cod de Porcedură Civilă (CPC), au luat parte, exclusiv, reprezentanți ai bancherilor, nu și ai clienților păgubiți.

Cosmina Croitoru