10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 16:57
No menu items!

Viktor Orban vrea să înființeze o „agenție a suveranității”, care să sancționeze „influențele străine” din Ungaria

spot_img

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că vrea introducerea unei noi agenții de stat, care să detecteze și să sancționeze influențele străine din Ungaria. Ideea unei „agenții de protecție a suveranității” se bucură deja de sprijin bugetar și instituțional amplu și ar putea deveni un jucător-cheie în eforturile lui Orban de a-și consolida autoritatea.

Partidul de guvernământ al lui Orban a depus recent un proiect de lege care prezintă în linii mari înființarea Agenției pentru Protecția Suveranității. Această agenție, al cărei șef va fi numit personal de către prim-ministru, va colabora cu serviciile de informații pentru a identifica ingerințele străine cu scopul de a influența politica maghiară.

Închisoare pentru politicienii care iau fonduri străine

Proiectul de lege, care este așteptat să treacă de votul parlamentarilor, având în vedere super-majoritatea deținută de partidului lui Orban în forul legislativ, introduce consecințe severe pentru politicienii care acceptă fonduri străine în alegeri, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. În plus, grupurile civile și asociațiile nonguvernamentale care încalcă aceste reglementări se pot confrunta și ele cu aceleași sancțiuni, inclusiv închisoarea, transmit jurnaliștii Bloomberg, citați de YahooNews

Această măsură este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni de acaparare a puterii de către Orban în decursul deceniului său de guvernare. Influența sa s-a extins în diverse fațete ale vieții maghiare, de la politică și afaceri la tribunale, educație și cultură.

În special, legăturile strânse ale lui Orban cu lideri autoritari de la Moscova la Beijing au tensionat relațiile Ungariei cu aliații occidentali din UE și NATO.

Ungaria, liderul opoziției din UE

Poziția controversată a Ungariei față de multe reglementări și norme comunitare au făcut din țara vecină un actor care divizează UE. Tensiunile au culminat cu suspendarea unei finanțări de peste 30 de miliarde de dolari din partea UE anul trecut, din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupție în Ungaria.

Orban negociază în prezent deblocarea acestor fonduri pe fondul provocărilor economice, inclusiv o recesiune prelungită și constrângeri bugetare.

Orban, un susținător fervent al fostului președinte american Donald Trump, a justificat aceste măsuri stricte ca fiind necesare pentru a contracara ceea ce el numește „hegemonia liberală”.

El atribuie înfrângerea sa electorală din 2002 acestui fenomen, promițând să împiedice repetarea acestuia. Discursul său recent a subliniat necesitatea unor reguli mai stricte pentru a menține suveranitatea, termen pe care îl echivalează implicit cu propria sa domnie.

Manevrele politice ale lui Orban

De la revenirea la putere, Orban a făcut modificări constituționale, și-a numit mai mulți apropiați în instituții-cheie, a reformat legile electorale și a folosit resursele guvernamentale pentru alegeri și campanii. În ciuda câștigării a patru rânduri de alegeri generale consecutive, observatorii internaționali au exprimat îngrijorări cu privire la corectitudinea acestora.

Puternicul aparat de propagandă al lui Orban, considerat cel mai puternic din Europa, include peste 500 de puncte de difuzare a presei sub o fundație condusă de partidul de guvernământ.

Deși declarațiile anterioare au lăsat să se înțeleagă că proiectul de lege privind suveranitatea vizează finanțarea străină a presei, proiectul de lege nu menționează în mod explicit acest lucru. Acest lucru generează îngrijorări cu privire la potențialul efect asupra instituțiilor media independente din Ungaria, care sunt deja în scădere și care se bazează pe finanțare străină, în timp ce instituțiile media pro-media susținute de guvern continuă să primească fonduri substanțiale de la bugetul de stat.

 Emanuel Stan