Liderul pro-Kremlin al Ungariei, Viktor Orban, preia președinția rotativă a Consiliului European la 1 iulie, la doar câteva săptămâni după ce partidele naționaliste și populiste au crescut în blocul comunitar, consolidându-și poziția în Parlamentul European.
Diplomații maghiari au promis o președinție „normală” în următoarele șase luni, în timp ce experții remarcă faptul că acest rol are puteri limitate. Însă sloganul ales de Orban pentru această funcție sugerează că provocatorul în serie al UE nu va evita lumina reflectoarelor.
Președințiile rotative de șase luni ale UE, în care statele membre conduc pe rând blocul comunitar, tind să se succeadă fără ca majoritatea oamenilor să observe, scriu jurnaliștii France24. Cu toate acestea, pentru diplomații de la Bruxelles, viitoarea predare de ștafetă nu va fi ca de obicei.
La miezul nopții de duminică, actualul președinte, Belgia, care găzduiește principalele instituții ale blocului comunitar, va preda ștafeta Ungariei, țară care și-a dobândit reputația de veșnic opozant al UE sub conducerea liderului populist de extremă dreapta Viktor Orban.
Această perspectivă a tras un semnal de alarmă în rândul liderilor UE, care s-au luptat mult timp cu campionul maghiar al „democrației iliberale”, un aliat al Kremlinului care a fost un ghimpe constant în coasta Bruxelles-ului.
„Această președinție este îngrijorătoare pentru că Orban este foarte apropiat de Rusia și, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea foarte bine să revină la Casa Albă în noiembrie”, spune Ernst Stetter, expert în afaceri europene în cadrul think tank-ului Fondation Jean-Jaurès din Paris.
„Europenii se tem de această președinție deoarece pozițiile lui Orban sunt considerate iconoclaste în rândul majorității partenerilor săi europeni, inclusiv în rândul dreptei radicale”, adaugă Pascale Joannin, care conduce centrul de cercetare UE Fondation Robert Schumann.
Președinția rotativă a Consiliului European de Miniștri permite țărilor aflate la conducere să stabilească agenda reuniunilor dintre cele 27 de state membre ale UE la Bruxelles. În ultimii ani, Ungaria a perturbat frecvent aceste reuniuni, folosind dreptul de veto și tactici de amânare pentru a atenua sancțiunile împotriva Rusiei, pentru a bloca ajutorul militar pentru Ucraina și pentru a ignora normele Bruxelles-ului privind respectarea statului de drept în țara sa.
„Aproximativ 40% din toate deciziile UE privind Ucraina sunt blocate de Ungaria”, a declarat reporterilor la sfârșitul lunii mai Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, exasperat. Sub presiunea puternică a partenerilor săi, Ungaria a acceptat recent să deschidă negocieri oficiale de aderare la UE cu Ucraina,. Cu toate acestea, Budapesta încă se opune unui pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 6,6 miliarde EUR și nu a dat niciun semn de slăbiciune în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului comunitar.
Cu inspirație de la Trump
Sloganul ales de Orban pentru președinția țării la Consiliul UE – „Make Europe Great Again” – este un prim indiciu a ceea ce are în plan pentru următoarele șase luni, o perioadă în care fostul președinte american Donald Trump ar putea fi reales la Casa Albă.
Adoptarea unei versiuni modificate a sloganului MAGA al lui Trump nu este doar „de prost gust”, a scris deputatul european german Daniel Freund, ci și „dezvăluie viziunea (lui Orban) pentru UE: către un regim autocratic”. „Este, de asemenea, oarecum jenant pentru UE, care este deja o greutate economică și geopolitică”, adaugă Stetter.
În apărarea sloganului, ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a minimalizat paralelele cu Trump, a cărui candidatură la realegere a fost susținută deschis de Orban „Aceasta este o referire la o președinție activă”, a declarat Boka reporterilor săptămâna trecută. „De fapt, arată așteptarea ca împreună să fim mai puternici decât individual, dar să ni se permită să rămânem cine suntem atunci când suntem împreună”.
Președinția lui Orbán va începe cu o „slujbă pentru Europa” la catedrală
La 1 iulie, când Budapesta va prelua conducerea UE, o altă mișcare simbolică va da tonul pentru lunile următoare. Campion al „valorilor creștine” ale Europei, guvernul maghiar va organiza o „slujbă pentru Europa” la catedrala romano-catolică din Bussels, sperând într-un început de bun augur al președinției sale.
Președințiile UE din al doilea semestru sunt de obicei trunchiate de vacanța de vară, ceea ce înseamnă că în primele câteva luni se întâmplă puține lucruri. Recentele alegeri europene și lupta ulterioară pentru alianțe și poziții înseamnă, de asemenea, că Ungaria preia conducerea într-un moment în care procesul decizional al UE este în mare parte suspendat.
„UE se află în prezent într-o fază de tranziție. Între numirile la Comisia Europeană și la Parlamentul European, este puțin probabil să se întâmple ceva major până în decembrie”, spune Joannin. „De fapt, această președinție, de care unii se tem, vine într-un moment destul de oportun care va limita capacitatea lui Viktor Orban de a provoca probleme”.
În plus, statele membre par să fi ajuns deja la un acord cu privire la funcțiile de conducere râvnite ale UE, marginalizând efectiv partidele naționaliste și populiste care sperau să obțină o influență mai mare în cadrul nominalizărilor, în urma rezultatelor bune obținute în sondajele europene recente, scriu jurnaliștii France24.
Elena Cristea