Valentin Popa a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, pentru a prelua portofoliul Educației. La audiere, viitorul ministru a explicat și de ce a folosit, în spațiul public, termenul „pamblică”, în locul cuvântului corect „panglică”. „În Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism”, a spus Popa.
Audierea lui Valentin Popa a fost marcată de incidente în comisia parlamentară de învățământ. Cei trei parlamentari liberali au tăiat panglici în timp ce ministrul se prezenta, motiv pentru care un alt membru al comisiei a cerut preşedintelui de şedinţă să ia măsuri. „Doamna preşedinte, dar conduceţi şedinţa sau ce faceţi?”, a întrebat acesta din sală.
Apoi, Mihai Goţiu, parlamentar USR, i-a înmânat lui Valentin Popa o carte de gramatică.
„Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri? Afirm cu tărie că trebuie să am un limbaj perfect, mă voi strădui să îl am. Acel colaj nu a fost falsificat, nu am niciun motiv şi nicio dovadă să spun asta, dar am vrut să vă menţionez că acest lucru este posibil. Nu cred că este cineva în România care să dorească să îmi facă aşa rău”, a declarat Popa.
„În ceea ce priveşte cuvântul «pamblică», în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a completat, în timpul audierilor, Valentin Popa.
R.D.