-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:14
No menu items!

VIDEO. Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană, apel la unitate la „Atlantic-Black Sea Security Forum”

spot_img

Viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Olha Stefanishyna, a lansat, vineri, la București, un apel la unitatea comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, în special din punct de vedere militar și economic. 

Olha Stefanishyna a fost prezentă la cea de-a 4-a ediție a „Atlantic-Black Sea Security Forum – What New European Security Architecture after Russia’s war on Ukraine?”, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US. Viceprim-ministrul ucrainean a luat cuvântul în cea de-a doua sesiune a forumului, derulată sub titlul generic „Cum va arăta pacea?”, a cărei gazdă a fost jurnalista Ana Maria Roman de la Antena 3, realizator al „News Hour with CNN”.

Când vorbim despre pace, ceea ce pot spune e că nu ar trebui să așteptăm momentul la care războiul din Ucraina va înceta. Este nevoie ca întreaga comunitate internațională să fie alături de Ucraina din punct de vedere militar și economic. (…)Trebuie să fim lideri, oameni de acțiune, trebuie să fim uniți„, a spus viceprim-ministrul ucrainean. 

Speakeri ai sesiunii au fost, alături de viceprim-ministrul ucrainean Olha Stefanishyna,  Oleg Seberian, viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Olivier Cadic, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe, apărare națională și forțe armate, Senatul Franței. Și David Beasley, director executiv al Programulului Alimentar Mondial a transmis un mesaj participanților. 

Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, organizează cea de-a 4-a ediţie a Atlantic-Black Sea Security Forum – What New European Security Architecture after Russia’s war on Ukraine? The Black Sea Vortex, un eveniment internaţional la nivel înalt, derulat în format hibrid.

Unele dintre cele mai importante teme ale evenimentului au fost cele dedicate securităţii energetice europene şi tranziţiei către un model economic sustenabil, dar și securității în zona Mării Negre, jurnalistul Radu Tudor, realizator al emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3, fiind unul dintre speakerii sesiunii de discuții privind prezența în avans a grupului de luptă multinațional al NATO în România, alături de colonelul Flavien Garrigou-Grandchamp, reprezentant național superior în România al Ministerului francez al Forțelor Armate.

Ediţia a 4-a a Atlantic – Black Sea Security Forum va coincide cu două momente definitorii pentru regiunea Mării Negre şi pentru România: capacitatea operaţională intermediară a noului Grup de luptă NATO în România, cu Franţa ca naţiune cadru, şi 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România, în iulie 1997.

Raluca Dan