Fenomentul DANA care a lovit mai multe comunităţi din Spania, şi în special comunitatea valenciană, s-a soldat cu cel puţin 95 de morţi, dar şi cu zeci de persoane dispărute, ale căror rude le caută încă de marţi seara. În zonele afectate de inundaţii, oamenii se confruntă acum cu jafurile din magazine și mașini.
Pe rețele de socializare au început să apară cazurile în care hoții sunt prinși furând din magazine, dar și din mașini.
Un bărbat din Africa de Nord a fost prins încercând să jefuiască o mașină în Valencia, iar proprietarul, un român, l-a imobilizat. „Așa sunt tratați paraziții”, este mesajul de avertizare transmis pe rețeaua de socializare X.
Ionuț Tanase, un român care locuiește în Catarroja, lângă Valencia, a povestit momentele de groază prin care a trecut și prin care încă trece.
„La noi situația este jalnică. Sunt foarte mulți morți, mii mașini sunt aproape cu totul în apă de 2 metri, e jale.
Suntem fără apă, fără curent. Magazinele sunt goale, au început oamenii să fure. E dezastru, nu vă puteți imagina ce este aici.
Merg pe jos până într-un sat vecin ca să căutăm pentru copii lapte, apă, ce e nevoie. Mâncarea este, dar cele necesare pentru copii nu, că se termină mai repede, în special lapte și apă. În satele din jur magazinele alimentare sunt goale pur și simplu. Pe lângă faptul că într-adevăr sunt mulți care au avut nevoie, pur și simplu, oamenii s-au dus la furat și au furat tot ce se poate fura.
A început să intre armata, face locul excavatoarelor ca să poată intra. Până acum nu s-a putut intra. Aseară au intrat din orașele de lângă ca să ne ajute.
Nu putem comunica cu nimeni. Semnalul la telefon merge foarte prost.
La noi în zonă nu a plouat așa tare, dar problema a fost viitura. În 30 de minute a ajuns apa la doi metri și sunt foarte mulți dispăruți. Peste 100 de morți doar la noi în sat, aici este dezastru.
Până acum nu s-a putut intra. Aseară au intrat din orașele de lângă ca să ne ajute.
De descurcat o să ne descurcăm cum se descurcă toată lumea de aici, o să vedem.
Sunt foarte multe persoane dispărute. În blocul nostru de exemplu sunt trei persoane care au murit și avem cinci care sunt dispăruți. Ne-a prins când veneau oamenii de la muncă, ne-a luat prin surprindere viitura, vă spun că în jumătate de oră s-a făcut apă de 2 metri în toată localitatea”, a povestit românul pentru Antena 3 CNN.
Ploile torențiale au provocat inundații puternice în sudul și estul Spaniei. Sunt zeci de morți, anunță presa spaniolă, iar numărul e în creștere. Printre persoanele dispărute în urma inundațiilor din Spania erau informații potrivit cărora s-ar putea afla și 22 de români.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi după-amiază, că șase persoane dintre cele semnalate ca fiind dispărute se află în siguranță.
„MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la posibila dispariție a 16 cetățeni români și menține contactul permanent cu autoritățile spaniole, verificările fiind în desfășurare”, a precizat instituția.
Pericolul nu a trecut
MAE mai anunţă că a fost emis cod roşu de fenomene meteo extreme pentru provincia spaniolă Castellon, fiind prognozate precipitaţii abundente, ce pot acumula 180 litri / m2 pe o perioadă de 12 ore.
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Provincia Castellon din Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă (AEMET) şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor (CCE) au emis o avertizare de cod roşu de fenomene meteorologice cu potenţial extrem de periculos. Astfel, autorităţile estimează precipitaţii abundente, ce pot acumula 180 litri / m2 pe o perioadă de 12 ore, acestea putând fi însoţite de grindină şi descărcări electrice”, anunţă MAE.
Cele mai afectate localităţi sunt următoarele: Peñíscola, Torreblanca, Vall d’Alba, Vila-real, Oropesa, Segorbe, Viver, IES Viver-Jérica, Les Coves de Vinromà, Xert, Tírig, La Salzadella, Forcall, Olocau, La Mata, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló de La Plana, Betxí, Borriana şi Almassora.
În acest context, autorităţile de protecţie civilă au emis noi recomandări cetăţenilor de a rămâne în interior, în punctele cele mai înalte ale caselor, iar în ipoteza în care se află în exterior să se adăpostească spre zone mai înalte.
De asemenea, autorităţile locale solicită evitarea circulaţiei pe drumurile publice, conform recomandărilor deja transmise de către CCE.
Autorităţile locale au menţinut codul portocaliu pentru zonele apropiate din Catalonia şi Comunitatea Valenciană.
Adina Bucur