-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:12
No menu items!

VIDEO. Un sistem de apărare antiaeriană similar celui de la Deveselu, folosit pentru interceptarea rachetelor iraniene. Cum a funcționat

spot_img

Două distrugătoare americane aflate în Marea Mediterană au interceptat „mai multe rachete balistice” lansate de Iran asupra Israelului, în timpul atacului de marți.

„Distrugătoarele purtătoare de rachete ghidate USS Cole (DDG 67) și USS Bulkeley (DDG 84) din cadrul Flotei a 6-a a Statelor Unite, staționate în Estul Mării Mediterane, au angajat mai multe rachete balistice iraniene pentru a apăra Israelul”, a transmis Flota a 6-a a Marinei SUA.

US Navy a publicat două întregistrări care arată lansarea a doi interceptori antibalistici împotriva rachetelor iraniene.

„Ambele distrugătoare sunt dotate cu sistemul de armament Aegis, destinat apărării împotriva rachetelor balistice și erau staționate în estul Mării Mediterane de către SUA în anticiparea atacului iranian”, conform sursei citate.

„Se presupune că mai multe rachete au fost angajate cu succes de această dată”, mai oficialii SUA, fără a preciza însă ce înseamnă „mai multe rachete”.

Într-o declarație făcută de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder a menționat că distrugătoarele Aegis din Mediterana au lansat „o duzină” de interceptori antirachetă în atacul în care iranienii au folosit aproape 200 de rachete balistice.

Ryder a spus că „nu se știe” dacă interceptorii antirachetă au doborât vreo rachetă iraniană, dar a adăugat că toate cele aproape 200 de rachete care au țintit Israelul au fost lansate din Iran.

Similar cu cel de la Deveselu

Sistemul Aegis este similar cu cel instalat la Deveselu, în România, cunoscut și sub numele de „Aegis Ashore”, cel din țara noastră fiind o variantă „terestră” a sistemului naval cu același nume.

Sistemul instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat din punct de vedere tehnic, iar între altele a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaţilor.

Un astfel de interceptor de ultimă generaţie costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Cu 4,5 kilometri pe secundă (de 13 ori mai rapid decât viteza sunetului) interceptorul de ultimă generaţie are şi o viteză net superioară celor care au fost în dotarea bazei de la Deveselu până în 2019 şi care atingeau numai 3 kilometri pe secundă. La fel ca şi variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor.

Cum funcționează sistemul de apărare antiaeriană al Israelului

Israelul are un sistem elaborat de apărare antiaeriană. Diferite elemente ale acestui sistem stratificat sunt folosite pentru a face față unor amenințări specifice.

Iron Dome este cel mai cunoscut, fiind conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, de tipul celor lansate de Hamas și Hezbollah în ultimul an.

Când vine însă vorba de amenințări mai mari, Israelul are la dispoziție și alte instrumente.

„Praștia lui David” (David’s Sling) este folosită pentru interceptarea rachetelor cu rază medie și lungă, inclusiv balistice și de croazieră.

Pentru rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, a căror traiectorie iese în afara atmosferei terestre, Israelul dispune de interceptoarele Arrow 2 și Arrow 3.

Ambele au fost utilizate pentru a doborî rachete balistice lansate de rebelii houthi din Yemen.

                                                                                                                  Adina Bucur