0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:08
No menu items!

VIDEO. Trei ruși au sărit cu parașuta din stratosferă și au aterizat lângă Polul Nord

spot_img

Trei ruşi au stabilit un record mondial după ce au sărit cu paraşuta din stratosfera Pământului şi au aterizat lângă Polul Nord. Misiunea a fost folosită, de asemenea, pentru a testa un nou prototip de sistem de comunicaţii ce ar putea fi utilizat în Arctica, a declarat pentru Reuters unul dintre organizatorii acestei iniţiative.

Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik şi Denis Yefremov au sărit dintr-un avion Iliuşin-76 de la altitudinea de 10.500 de metri şi au petrecut aproximativ două minute şi jumătate în cădere liberă înainte să îşi deschidă paraşutele la 1.000 de metri deasupra solului. Coborârea lor spectaculoasă a fost surprinsă într-o înregistrare video.

Toţi cei trei paraşutişti au suferit degerături la nivelul obrajilor, în pofida faptului că au purtat măşti încălzite, a declarat organizatorul Nikita Tsaplin. În condiţiile în care ei au plonjat în gol cu o viteză de peste 300 km/h, temperatura aerului, de circa -50 grade Celsius, a fost resimţită la nivelul corpului ca şi cum ar fi fost de -70 grade Celsius.

Cei trei temerari au aterizat lângă baza rusească Barneo de lângă Polul Nord, unde, potrivit dezvăluirilor făcute de Nikita Ţaplin, au putut să alimenteze un server care foloseşte generatoare diesel şi să stabilească o conexiune cu un satelit. Echipamentul fusese paraşutat ceva mai devreme de la o altitudine mai mică.

Comunicaţiile din zona Arcticii vor căpăta cel mai probabil o importanţă tot mai mare, pe măsură ce mai multe ţări, inclusiv Rusia, Statele Unite şi China, concurează între ele pentru resursele acestei regiuni, controlul asupra rutelor comerciale şi dobândirea unor avantaje de ordin militar.

Nikita Ţaplin a spus că cei trei ruşi au putut să transmită date prin intermediul unui sistem experimental, deşi a recunoscut că, în acest moment, noul sistem nu deţine capacităţile companiei americane Iridium Communications Inc., care oferă acoperire de la ambii poli ai Pământului.

„Desigur, soluţia noastră este un prototip, dar am reuşit totuşi, prin serverul nostru, să ne conectăm cu satelitul nostru şi să transmitem date”, a precizat Nikita Tsaplin, care este manager partener şi cofondator al furnizorului rusesc de servicii de hosting RUVDS. „Desigur, nu este încă Iridium, dar am făcut câţiva paşi mici în această direcţie şi aceasta a fost, de fapt, sarcina noastră – să vedem cât de realist ar fi să construim o soluţie cu costuri reduse pentru a obţine acces de la un computer la un satelit”, a adăugat el.

D.Constantin