Patru persoane, între care trei asistenţi medicali, au fost reţinute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul privind obţinerea unor certificate false de vaccinare anti-COVID.
Un centru de vaccinare din comuna Valea Călugărească şi patru cabinete medicale individuale sunt vizate de anchetă, activitatea infracţională documentată de anchetatori derulându-se începând cu luna iunie a acestui an.
Potrivit Poliției Române, faptele urmărite penal sunt de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals informatic și uz de fals.
Anchetatorii au pus în executare, joi, 35 de mandate de aducere, efectuând 17 percheziții domiciliare, toate la adrese din județul Prahova.
Peste 80 de persoane din localităţile prahovene Sinaia, Buşteni şi Valea Călugărească, dar şi din alte zone din judeţ, au dat bani să obţină certificate false de vaccinare anti-COVID, scrie ziarulincomod.ro.
Clienții au fost racolaţi de o reţea de asistenţi medicali, coordonați de un medic de familie din Valea Călugărească, implicat în campania de vaccinare anti-COVID. Solicitările au început să curgă, mai ales în perioada concediilor de vară, dar şi ulterior, din partea celor care plecau la muncă în străinătate.
Tariful pentru un astfel de document varia între 200 de lei și 700 de lei, în funcție de cum era îmbrăcat clientul, dar și de pretențiile acestuia, adică dacă voia să se deplaseze sau nu până la centrul de vaccinare, dacă dorea să i se administreze un banal ser fiziologic, substanța din fiola de vaccin fiind aruncată la gunoi, sau a treia variantă, în care asistenta pur și simplu se prefăcea că injectează vaccinul.
Adina Silav