Un incendiu masiv a devastat deşertul Mojave şi a provocat ,,tornade de foc” la sfârşitul săptămânii trecute în regiunea aflată între California şi Nevada, unde cresc numeroşi copaci Joshua, au anunţat autorităţile americane, relatează AFP.
Incendiul, denumit „York Fire”, a izbucnit vineri, 28 iulie, şi acoperă în prezent peste 300 de kilometri pătraţi. El a fost scăpat de sub control în pofida eforturilor a peste 250 de pompieri, potrivit unui buletin al Biroului de Administrare a Terenurilor (BLM).
„Vânturile au avut un impact major asupra modului de manifestare a incendiului”. În unele locuri, pompierii au observat tornade de foc”, a spus agenţia.
Imprevizibile, aceste coloane de flăcări învolburate sunt extrem de periculoase pentru pompieri. Ele pot „împrăştia jarul pe distanţe lungi şi pot declanşa noi incendii faţă de frontul principal”, a mai spus BLM.
Incendiul s-a extins duminică în Nevada, flăcările ajungând uneori până la 6 metri înălţime, dar nu a condus până acum la evacuări ale populaţiei.
Acest incendiu este o catastrofă pentru deşertul Mojave, o zonă protejată cunoscută pentru biodiversitatea sa în Statele Unite.
Pe lângă ţestoasele, vulpile şi râşii care trăiesc pe acest teritoriu, parcul naţional găzduieşte şi numeroşi copaci Joshua, o specie atât emblematică pentru vestul american încât trupa rock U2 şi-a numit cel de-al cincilea album „Joshua Tree”. Aceşti copaci cu ramuri acoperite cu spini sunt în prezent ameninţaţi de încălzirea globală. În iunie, parlamentul din California a adoptat o legislaţie pentru a-i proteja, inclusiv prin crearea unui fond dedicat protecţiei lor.
În 2020, un alt incendiu, „Dome Fire”, a distrus 1,3 milioane de copaci Joshua în California.
Amalia Capră