2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:49
No menu items!

VIDEO/TikTok dat în judecată de familiile unor fete care au murit după ce au făcut o provocare pe reţeaua de socializare

spot_img

Părinţii a două fetiţe din SUA care ar fi murit după ce au făcut o provocare virală de pe reţeaua de socializare TikTok au dat în judecată platforma chinezească, acuzând că „algoritmii periculoşi” sunt vinovaţi de decesul micuţelor de opt şi nouă ani, relatează The Guardian.

Familiile celor două fete care au murit în urma unei provocări numită „blackout”, care a fost virală pe TikTok în 2021 şi încuraja utilizatorii să se sufoce până când leșinau, au intentat marți un proces împotriva reţelei de socializare la un tribunal din Los Angeles.

Părinţii fetiţelor, care sunt reprezentați de Social Media Victims Law Center, o resursă juridică pentru părinții copiilor răniți de dependența și abuzul de social media, susțin că „algoritmul periculos al platformei a adus în mod intenționat și repetat” videoclipuri ale provocării în feed-urile celor mici, influenţându-le să participe la provocarea care în cele din urmă le-a curmat viața.

„TikTok trebuie să fie trasă la răspundere pentru că a promovat conținut dăunător către aceste două fete. TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenționat produse care promovează conținut periculos, despre care știe că este dăunător și poate duce la moartea utilizatorilor săi”, a spus Matthew P Bergman, avocat fondator al Social Media Victims Law Center.

Una dintre victime, Lalani Erika Renee Walton, în vârstă de opt ani, din Temple, Texas, este descrisă ca fiind „o fetiță extrem de dulce și sociabilă”, căreia „îi plăcea să se îmbrace în prințesă și să se joace cu machiajul”.

Ea a murit pe 15 iulie 2021 în ceea ce poliția a stabilit că a fost „un rezultat direct al încercării de a participa la provocarea Blackout de pe TikTok”, potrivit plângerii depuse de părinţii fetiţei.

Micuţa Lalani a devenit repede dependentă de tehnologie şi TikTok după ce a primit cadou un telefon cu ocazia împlinirii a 8 ani în aprilie 2021.

După trei luni, părinţii au început să observe vânătăi pe gâtul ei, pe care micuţa le-a explicat ca fiind un accident. Fără ca ei să știe, ea începuse să participe la provocarea blackout, care apăruse pentru prima dată pe feed-ul ei cu câteva săptămâni înainte.În ziua morții sale, Lalani a petrecut ore întregi într-o excursie cu familia vizionând videoclipuri, inclusiv postări ale provocării.

„De asemenea, ea avea convingerea că dacă va posta un videoclip cu ea făcând provocarea blackout, atunci va deveni faimoasă și astfel a decis să încerce. Lalani avea opt ani la momentul respectiv și nu a apreciat sau înțeles natura periculoasă a ceea ce TikTok o încuraja să facă”, se mai arată în plângere.

A doua victimă a fost găsită fără suflare de fratele său de cinci ani.Pe numele s[u Cealaltă victimă menționată în proces, Arriani Jaileen Arroyo, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, Wisconsin, a primit un telefon când avea șapte ani și a folosit TikTok de mai multe ori pe zi, potrivit plângerii. Ea „a devenit treptat obsedată” de postarea de videoclipuri de dans pe TikTok și a devenit „dependentă” de aplicație.

În ianuarie 2021, familia lui Arriani a discutat cu ea despre un incident în care un tânăr utilizator TikTok a murit în urma unei provocări, dar Arriani i-a asigurat că nu va participa niciodată la videoclipuri periculoase.

Cu toate acestea, la o lună a fost găsită fără respiraţie de către fratele ei de cinci ani. A fost transportată de urgență la un spital local, dar în cele din urmă a fost deconectată de la aparate.

„TikTok știa, fără îndoială, că provocarea mortală blackout se răspândea prin intermediul aplicației lor și că algoritmul lor alimenta în mod specific provocarea blackout către copii, inclusiv către cei care au murit”, mai scrie în plângere.

Procesul enumeră o serie de plângeri împotriva TikTok, printre care faptul că algoritmul său promovează conținut dăunător, că permite accesul utilizatorilor minori în aplicație și că nu avertizează utilizatorii sau tutorii legali ai acestora cu privire la natura dependentă a aplicației.

Reţeaua de socializare a mai fost criticată în trecut pentru că a permis răspândirea unor provocări periculoase.

Medicii au raportat că provocarea „lada de lapte” din 2021, care încuraja utilizatorii să stivuiască și să se cațere pe lăzi de lapte, a dus la umeri dislocați, rupturi de ligamente sau muşchi și chiar leziuni ale coloanei.

În 2020, o fată de 15 ani a murit după ce a participat la provocarea „Benadryl”, în care utilizatorii au luat o cantitate mare de antihistaminice în încercarea de a produce efecte halucinogene.

În 2020, doi minori au fost acuzați de agresiune după ce au participat la provocarea „spărgatorul de cranii”, care a provocat convulsii unei victime.

Avocații de la Social Media Victims Law Center au susținut că TikTok a permis cu bună știință ca astfel de conținut să prolifereze pe platformă, deoarece a crescut gradul de implicare, numărul de utilizatori și, în cele din urmă, profitul.

D.Constantin