În tabloul sistemului de sănătate din România, în pandemie, există și vești bune: pacienții români pot avea access la terapii inovatoare pentru tratamentul cancerului, aproape la fel ca orice pacient dintr-o țară europeană. Medicul specialist este cel care poate prescrie, informând pacientul depre eficiența tratamentului, beneficii, reacții adverse și interacțiunile medicamentoase.
“Terapiile biologice inovatoare au schimbat complet perspectiva tratamentului pacientului oncologic din România. Datorită acestor tratamente, pacienții pot privi boala ca pe o afecțiune cronică. Și spun asta, atât din perspectiva tratamentului adjuvant, cu țintă curativă, în cadrul căruia medicul oncolog are ca țintă terapeutică vindecarea bolnavului; cât și din perspectiva pacientului cu boală avansată sau metastatică, unde supraviețuirea poate să crească semnificativ și mă refer la ani buni de viață cu o calitate bună a vieții, dacă ne raportăm la supraviețuirile pe care le aveam cu 10 ani în urmă”, a declarat dna. conf. univ. dr. Dana Stănculeanu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale.
“În momentul de față, practic, acordăm toate tratamentele inovatoare care au primit aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), deci, sistemul de sănătate din România, cu o finanțare destul de fragilă comparativ cu media europeană de finanțare a sectoarelor de sănătate din Europa, a făcut un efort financiar deosebit, ținând pasul cu inovația, în vederea asigurării de tratamente oncologice, astfel încât și pacienții noștri să beneficieze de tratamente inovatoare la nivelul acordat în toara Uniunea Europeană”, a declarat în cadrul unui amplu interviu dna. conf dr. Adela Cojan, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Urmăriți interviul integral cu doamna conf. dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncologie, doctor în științe medicale și doamna conf. dr. Adela Cojan, președinte al CNAS.