-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:18
No menu items!

VIDEO. Tactica prin care oamenii dintr-o localitate ucraineană au salvat Kievul. Și-au inundat satul și i-au blocat pe ruși

spot_img

Ucrainenii din satul Demydiv, aflat la nord de Kiev, au împiedicat un asalt al tancurilor rușilor asupra capitalei. Ei au deschis un baraj din apropiere și au inundat localitatea și zonele din vecinătate pentru a-i opri pe ruși, potrivit unui reportaj realizat de The New York Times. Oamenii au apă în case, dar spun că a fost cea mai bună decizie pe care ar fi putut-o lua.

Prin deschiderea barajului din apropiere, s-a creat o mlaștină care a făcut imposibilă trecerea tancurilor rusești. Astfel, armata ucraineană a câștigat timp prețios în consolidarea apărării Kievului.

Apele care s-au revărsat în Demydiv au făcut ravagii pe teritoriul ucrainean, iar oamenii s-au confruntat cu inundații severe, care în alte circumstanțe ar fi fost văzute ca o catastrofă. De data aceasta însă, a fost o decizie care a dus la o victorie tactică. Din cauza mlaștinii create și a câmpurilor inundate, asaltul tancurilor rusești a fost oprit.

Chiar dacă au rămas fără case, oamenii spun că gestul lor a contribuit la salvarea capitalei și sunt fericiți. „Am salvat Kievul”, declară Antonina Kostuchenko, o pensionară, care acum locuiește într-o sufragerie plină cu mucegai și inundată încă.

Ceea ce s-a întâmplat în Demydiv nu a fost o situație neobișnuită. Încă de la începuturile războiului, Ucraina a luat decizii rapide, care s-au dovedit eficiente, în a provoca distrugeri pe propriul său teritoriu, adesea prin distrugerea infrastructurii, ca o modalitate de a împiedica armata rusă să înainteze.

„Ucrainenii sunt foarte creativi în încercarea de a le face viața foarte dificilă rușilor. Este logic să încerci să încetinești orice ofensivă rapidă”, a spus Rob Lee, expert militar în cadrul Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.

O altă tactică folosită pentru apărarea Kievului luna trecută și în ultimele zile în luptele din estul Ucrainei este aceea de a forța rușii să încerce traversarea râurilor folosind poduri cu pontoane, în zone unde tancurile să poată fi atacate. De altfel, armata ucraineană a făcut public un videoclip cu un pod care sare în aer în timp ce pe el trecea un vehicul blindat. La est de Kiev, podurile au fost aruncate în aer, ceea ce a dus la scufundarea dintr-un foc a patru tancuri ale rușilor.

„Armata noastră a folosit cunoștințele de inginerie, fie că a aruncat în aer baraje sau poduri, și a oprit înaintarea forțelor invadatoare. A făcut așa peste tot în primele zile și asta se întâmplă și acum în Donbas”, în estul Ucrainei, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Pe de altă parte, și armata rusă a aruncat în aer poduri și a atacat gări, aeroporturi, depozite de combustibil și alte facilități, ridicând prețul pentru reconstrucția țării după război.

Pagubele totale estimate aduse infrastructurii de transport după două luni de război sunt de aproximativ 85 de miliarde de dolari, a declarat guvernul ucrainean.

„Nu ne-am fi aruncat în aer propriile poduri dacă nu ar fi început războiul. Cauza este una și aceeași: agresiunea Federației Ruse”, a subliniat Oleksandr Kubrakov.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO: The New York Times