2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:44
No menu items!

VIDEO/ SUA ”atacată” de viruși: New York-ul se confruntă cu poliomielita, iar California cu variola maimuței, cazurile fiind confirmate în rândul comunității LGBT

spot_img

Aproape 800 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în California, conform celor mai recente date publicate joi de Departamentul de Sănătate Publică din acest stat.Autorităţile au raportat că 98,3% dintre aceste cazuri au fost confirmate la bărbaţi, dintre care majoritatea se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgen, queer). Virusul se răspândeşte în mare măsură printre bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi precum şi printre persoane transgen şi nonbinare.

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a declarat luni stare de urgenţă în California ca urmare a răspândirii virusului variolei maimuţei, pentru a „consolida eforturile de vaccinare ale statului”, informează marţi DPA/TCA, potrivit Agerpres.

„California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă”, a precizat Newsom, citat într-un comunicat.

Simptomele variolei maimuţei sunt similare cu variola, deşi de obicei mai blânde. Cei infectaţi cu acest virus prezintă iniţial febră, dureri, umflarea ganglionilor limfatici, frisoane şi epuizare. Ulterior, ei dezvoltă o erupţie cutanată, care începe de obicei pe faţă, apoi se răspândeşte, transformându-se în vezicule cu puroi.

În ceea ce privește poliomielita, autoritățile sanitare au declarat că virusul era prezent în apele reziduale dintr-o suburbie a oraşului New York cu o lună înainte ca în zonă să fie anunţat un caz confirmat cu această boală, în iulie.

Testele de laborator au confirmat, de asemenea, că tulpina aflată la baza acestui caz este asociată genetic cu una identificată în Israel, deşi aceasta nu înseamnă că pacientul a călătorit în Israel, au adăugat oficialii. Potrivit CDC, secvenţierea genetică a asociat-o şi cu eşantioane din Marea Britanie ale virusului extrem de contagios şi care reprezintă o ameninţare la adresa vieţii.

Pacientul începuse să prezinte simptome în iunie, când autorităţile locale le-au cerut medicilor să fie atenţie la cazuri, conform New York Times.

Nu există un remediu pentru poliomielită, care poate provoca în unele cazuri paralizie ireversibilă, dar poate fi prevenită printr-un vaccin apărut în 1955.

Autorităţile din New York au declarat că deschid clinici pentru a-i ajuta pe rezidenţii nevaccinaţi să se vaccineze.

D.Constantin