Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere.
Dănuţ Andruş a declarat că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri care fuseseră solicitate de protestatari.
Printre solicitări s-a aflat şi măsura amânării ratelor, Andruş explicând că este vorba de “acea ordonanţă de urgenţă care se află la avizare în Consiliul Concurenţei cu promisiunea că este trecută în proxima şedinţă de guvern”.
O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturil din toamna anului 2022.
“Măsura a treia este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022, ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai. Aici ne referim şi la măsura acordării de 100 de euro UMV pe vaca de carne şi metiş, măsura acordării a 100 de euro Uvm de porc şi măsura acordării a 100 de euro UVM de pasăre”, a mai explicat fermierul.
De asemenea, el a mai afirmat că până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023.
Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns:
“Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor.
“Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.
Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis.
Revolta fermierilor şi transportatorilor se extinde
Fermierii și transportatorii nu au renunțat la proteste. Mai mult, au blocat mai multe vămi din țară. S-a întâmplat la Nădlac, vama Siret și cea de la Albița, acolo unde protestatarii s-au strâns în număr mare și nu au mai lăsat pe nimeni să treacă.
Pe drumul care duce spre Vama Siret sunt circa 200 de utilaje venite atât din județul Suceava, cât și din județul Botoșani. Fermierii au blocat temporar drumul.
Se circulă doar pe un singur sens, însă fermierii sunt hotărâți să rămână aici până când vor veni din partea autorităților reprezentanți care să îi asculte și să discute cu ei.
Fermierii şi protestatarii sunt hotărâți să continue protestul, iar dacă va fi nevoie, vor continua acea deplasare de doi până la 5 km astfel încât să bulverseze tot traficul.
Intrarea municipiul Suceava este blocată de o coloană de zeci de tractoare. Jandarmeria a instituit un blocaj pentru a nu le permite intrarea acestora în municipiu. În Suceava, mașini ale Jandarmeriei au instituit baraje în două zone pentru a nu permite utilajelor agricole și tirurilor să intre pe străzile municipiului.
La Craiova, sute de tractoare și camioane au blocat intrarea în oraș și drumurile spre vămile din Calafat și Bechet.
Peste 100 de tiruri și tractoare ale transportatorilor și fermierilor din Tulcea au pornit în marș și în județul Constanța.
Aceștia au fost escortați de mai multe echipaje de poliție până la intrarea în Constanța, unde li s-a spus că trebuie să se întoarcă, altfel vor fi amendați.
Ei încercau să ajungă, simbolic, până în portul Constanța pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că guvernanții nu le iau în seamă revendicările.
Și fermierii din Mehedinți s-au alăturat protestului organizat la nivel național. Aceștia au condus cu viteză mică pe DN6, între localitățile Simian și Balota, un drum destul de aglomerat.
Pe autostrada A6 Balinţ-Lugoj, la intrare în municipiul Lugoj, judeţul Timiş, traficul rutier este blocat pe sensul de coborâre dinspre autostradă către DN6 (Varianta Ocolitoare a Mun. Lugoj), din cauza coloanei de autovehicule ce se deplasează cu viteză redusă pe DN6, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR.
Sindicatele din penitenciare susţin protestele
Sindicaliştii din penitenciare transmit, sâmbătă, un mesaj de susţinere faţă de protestele spontane declanşate de către operatorii din transporturi şi de către fermieri, angajaţii din penitenciare anunţând, la rândul lor, că iau în calcul declanşarea protestelor şi în unităţile de detenţie.
„Jos labele politice murdare de pe protestul fermierilor si al transportatorilor. Sindicatele din penitenciare somează partidele: AUR şi S.O.S. România să stea departe de protestul legitim al fermierilor şi al transportatorilor, întrucât minimalizează efectele manifestării acestora”, este mesajul transmis sâmbătă de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Sindicaliştii acuză că „partidele politice AUR şi S.O.S. România că vor să câştige capital electoral pe spatele fermierilor şi transportatorilor”, considerând că „participarea celor două partide politice la acest protest legitim minimalizează efectele acţiunilor protestatarilor, oferind posibilitatea politicienilor puterii să considere protestul lor ca fiind o acţiune imorală, cu iz politic şi de campanie electorală”.
„Inconştienţa partidelor politice AUR şi S.O.S. România de a se alătura protestelor fermierilor şi transportatorilor exclusiv pentru a câştiga capital electoral, acordă posibilitatea prim-ministrului Marcel Ciolacu să se ascundă în mod cinic şi să tragă de timp, fără să ofere vreo soluţie concretă reprezentanţilor celor două sectoare de activitate. Taxele, impozitele şi accizele mărite pentru fermieri şi transportatori vor fi decontate de toţi românii, printre care se numără şi poliţiştii de penitenciare, întrucât aceste măsuri se vor regăsi în preţuri. Grupurile de lucru anunţate de Marcel Ciolacu reprezintă dovada clară că prim-ministrul României nu are nicio soluţie la revendicările reprezentanţilor fermierilor şi transportatorilor. Aceste grupuri de lucru sunt doar o strategie ieftină a PSD de a trage de timp, în speranţa că fermierii şi transportatorii vor abandona protestul”, se arată în documentul citat.
FSANP anunţă totodată că „susţine şi încurajează protestul legitim al fermierilor si al transportatorilor” şi că poliţiştii de penitenciare iau în calcul declanşarea protestelor. Motivele acestui tip de acţiuni sunt legate, conform federaţiei sindicale, de faptul că „Guvernul României întârzie nejustificat aplicarea legii salarizării unitare şi fură în formă continuată din buzunarele poliţiştilor, militarilor şi poliţiştilor de penitenciare”.
Adina Bucur Silav