2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 3:24
No menu items!

VIDEO Qatar Airwys si Airbuss, în conflict pe tema siguranței avioanelor A350

spot_img

Qatar Airways a dus, pe rețelele de socializare, o dispută de 4 milioane de dolari pe zi cu compania europeană Airbus, publicând o înregistrare video cu exteriorul deteriorat al avioanelor A350, despre care compania aeriană a spus că subliniază „îngrijorări serioase și legitime privind siguranța”.

Conform Reuters, cele două companii sunt blocate de luni de zile într-o dispută legată de deteriorarea vopselei și a protecției împotriva fulgerelor de pe avioanele de cursă lungă, despre care Airbus a recunoscut că are nevoie de atenție, insistând în același timp că siguranța nu este afectată.

Qatar Airways a ripostat cu primele imagini oficiale ale avioanelor reținute la sol de către autoritatea sa națională de reglementare, în încercarea de a menține atenția asupra problemelor tehnice, după ce Airbus a acuzat compania aeriană că a pus la cale această dispută pentru a obține compensații.

Disputa a dus la blocarea la sol a 21 de avioane din cele 53 de A350 operate de Qatar Airways. De asemenea, a determinat Qatar Airways să excludă Airbus dintr-un contract de mai multe miliarde de dolari pentru înlocuirea a aproape trei duzini de avioane cargo, care ar putea fi preluat de Boeing și care ar putea contribui la consolidarea legăturilor cu Washingtonul.

Qatar Airways face presiuni pentru o compensație de 618 milioane de dolari plus 4 milioane de dolari pe zi și a oprit luarea de noi livrări de A350. Airbus a declarat că va contesta cererea.

În videoclipul publicat pe YouTube, Qatar Airways a arătat defecte pe suprafața unora dintre avioanele A350 reținute la sol de autoritatea de reglementare a țării.

Airbus nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acest videoclip. Compania a declarat că nu există „nicio bază rezonabilă sau rațională” pentru aceste rețineri la sol, care nu s-au mai întâmplat în altă parte.

Videoclipul a arătat zone cu vopsea decojită sau lipsă, fisuri și deteriorări ale protecției anti-fulger, precum și ceea ce compania aeriană a descris ca fiind fibră de carbon expusă la umiditate și la lumina ultravioletă, potențial dăunătoare.

Investigația a arătat că cel puțin alte cinci companii aeriene au raportat probleme cu vopseaua sau cu învelișul A350 începând din 2016.

Airbus susține că a furnizat informațiile relevante și a concluzionat că nu există niciun risc de navigabilitate, o opinie împărtășită de autoritatea europeană de reglementare aeriană.