15.6 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 15:24
No menu items!

VIDEO. Protestul profesorilor, încurcat de manifestanții AUR: Suntem blocaţi. Nu vrem să ne amestecăm cu ei

spot_img

Profesorii care protestează în București au ajuns și ei la Parlament, unde sunt manifestanții AUR. Liderii sindicali au îndemnat oamenii să renunțe la protest. 

Jandarmi au creat un cordon de securitate între ei.

Marşul salariaţilor din învăţământ va continua către Palatul Parlamentului numai după ce se va elibera acea zonă, deoarece nu vrem să ne amestecăm cu cei care protestează acolo, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

„Noi suntem blocaţi în momentul de faţă la Biblioteca Universitara Carol I, aşteptăm să se elibereze Palatul Parlamentului şi pe urmă vom merge acolo. Nu avem nicio treabă cu cei care protestează acolo, e treaba lor, noi avem o altă agendă şi nu ne amestecăm cu alte persoane”, a precizat el.

Acesta a transmis că, în contextul actual, rămâne în vigoare intenţia de a declanşa greva generală în Educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

Salariaţi din învăţământ din toate judeţele ţării participă la marşul de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

                                                                                                                  Adina Silav