Procesul de renumărare a celor 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale este în plină desfășurare.
După decizia Curții Constituționale, BEC a dispus joi că birourile electorale județene, din sectoarele Capitalei și cel pentru diaspora să preia voturile valabil exprimate și nule, de unde erau depozitate.
Încă de ieri seară, sacii au început să fie aduși cu camioanele, sub pază.
În judeţul Maramureş începuse deja aseară procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar în alte judeţe se făceau pregătiri.
În judeţul Timiş, membrii Biroului Electoral Judeţean şi personalul tehnic au făcut noapte albă, fiind convocaţi pentru ora 23.30.
Sursa Video: pressalert.ro
În judeţul Constanţa, Prefectura a anunţat că buletinele de vot vor fi duse vineri dimineaţă, de la arhiva Tribunalului Constanţa, sub paza cadrelor Ministerului Afacerilor Interne, la Palatul Admistrativ.
În județul Cluj trebuie numărate circa 350.000 de voturi, din care 347.922 valide și 5.639 nule. La Cluj, sacii au fost cărați din tot județul cu microbuze către Cluj Arena, fiind mai apoi mutați în cărucioare de cumpăraturi și depozitați. 75 de persoane vor verifica peste 350.000 de buletine de vot.
La Iaşi, un autobuz de călători a avut o cursă specială pentru a putea aduce toate buletinele de vot din primul tur al alegerilor prezidenţiale. Plin până la refuz, autobuzul a oprit în faţa Prefecturii Iaşi, unde se afla Biroul Electoral Judeţean Iaşi.
Este vorba de sacii cu buletine de vot din cele 783 de secții de votare din județ, fiecare având separat buletinele valabile, cele anulate, respectiv cele neîntrebuințate.
Procesele verbale scanate, întocmite după renumărarea voturilor, trebuie să fie trimise la Biroul Electoral Central până la 1 decembrie ora 22.00. Iar originalele trebuie trimise până în 3 decembrie.
Ce presupune renumărarea voturilor
BEC a stabilit și procedura de renumărarea a celor 9,4 milioane de voturi.
„Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale prevazute la alin. (1), consemneaza operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competentă a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la sectia de votare, cât si prin corespondentă, unde este cazul, și comunicã Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități”, se arată în decizia BEC.
Potrivit acestei decizii, operațiunea de renumărare a voturilor este făcută de către membrii Birourilor Electorale Județene cu ajutorul personalului tehnic auxiliar și al statisticienilor. Membrii BEJ sunt convocați cu cel puțin două ore înainte de începerea operațiunilor de renumărare.
Ce se întâmplă după renumărare
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat la Antena 3 CNN că dacă după renumărare se constată că e vorba doar de o eroare de numărare, alegerile de duminică nu se vor repeta.
Acestea se pot anula doar dacă se constată o fraudă. Numărarea greșită poate fi considerată o eroare materială, iar dacă ordinea candidaților se modifică, va fi organizat un al doilea tur cu cei care după renumărare se clasează pe primele două poziții.
„Dacă e doar o eroare de numărătoare nu se vor anula alegerile, se va merge în continuare cu o nouă listă, se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuie să fie pe locul 2 altcineva, va fi acela pe locul 2, dacă cineva spune că asta e numărătoarea corectă. Le-am spus din iunie să nu se joace cu alegerile, că nu le vor putea stăpâni. S-ar putea ca întreaga ordine să fie schimbată, depinde de amploarea erorii. Dacă numai voturile lui Orban sunt de vină nu cred că vor fi anulate alegerile, pentru că au fost puține”, a mai spus Zegrean.
De asemenea, el a mai afirmat că e rolul Curții Constituționale să ia o decizie, dacă „se semnalează o fraudă”.
„E rolul Curții Constituționale să aprecieze, dacă se semnalează că a existat o fraudă. BEC este alcătuit din șapte judecători de la Înalta Curte. Pot și ei să constate frauda, chiar și BEC poate dispune renumărarea voturilor și anularea alegerilor”, a mai spus el.
Adina Bucur