2.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 2:30
No menu items!

VIDEO. Primele imagini cu accidentul provocat de „nepotul lui Dracula”. O cameră de bord a filmat tot

spot_img

Au apărut primele imagini cu accidentul provocat pe DN1 de şoferul elveţian. Tânărul, care se credea vampir, a condus 10 kilometri o maşină furată, sub influenţa drogurilor. A fost în cele din urmă prins de poliţişti, după ce a intrat cu maşina în mai multe autoturisme oprite de oamenii legii pe marginea drumului, rănind astfel trei şoferi. Întreaga scenă a fost surprinsă de o cameră de bord.

Momentul în care mașina furată de un tânăr elvețian aflat sub influența substanțelor interzise se izbește de mai multe mașini care staționau pe drum a fost surprins de o cameră de bord a unui autoturism care fusese oprit cu puțin timp înainte ca cetățeanul străin să facă zob tot ce i-a stat în cale.

În imaginile publicate de Turnul Sfatului, datate 20 ocombrie 2024, ora 11:17, mașina în care se află camera de bord încetinește la câțiva metri în spatele unui autoturism staționat pe drumul.

Se pot observa doi polițiști în înregitrarea video, un ofițer se află printre mașinile oprite și al doilea este pe dreapta, la marginea drumului, și are ceva în mână.

Cel de-al doilea polițist pare că încearcă să pune ceva pe drum, cel mai probabil dispozitivul de înțepare a roților, dar se ferește în momentul în care mașină condusă de elvețian vine cu viteză și intră în plin în mașinile care erau oprite pe drum.

Polițiștii apoi pleacă să îl prindă pe elvețianul care se crede nepotul lui Dracula.

Tânărul elvețian de 19 ani a provocat haos, la sfârșitul săptămânii trecute, în județul Sibiu, după ce a furat o mașină din Făgăraș pentru a ajunge la o pădure de lângă Cluj-Napoca.

Când a fost prins, bărbatul, într-o stare vizibil alterată, a afirmat că dorea să ajungă la „Hoia Baciu” pentru „stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” şi că speră să poată deveni „vampir”, întrucât a visat toată viaţa la acest lucru.

Intervenția poliției în acest caz a fost pusă sub semnul întrebării. La o zi după misiunea polițiștilor, un şofer a susţinut pe pagina sa de Facebook că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de ofițeri la Şelimbăr, pentru a bloca drumul şi a-l prinde astfel pe şoferul care fugea de oamenii legii.

„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”, a susţinut, într-o postare pe Facebook, Andrei Ghica, unul dintre şoferii ale căror maşini au fost lovite de tânărul urmărit de poliţişti.

Explicațiile IPJ Sibiu: „Timpul a fost extrem de scurt”

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Sibiu au precizat, din nou, că ei au respectat procedurile și nu au realizat ,,un scut uman”, nu au oprit mașinile, ci șoferii au oprit. În plus, timpul scurt nu a mai permis montarea dispozitivului „spike”, spun aceștia.

„Faptul că aceste imagini au apărut în spațiul public este foarte bine, pentru că ne dau posibilitatea să explicăm în detaliu modul de intervenție al polițiștilor, într-o situație derulată cu rapiditate și cu un grad de pericol crescut. Aceste imagini arată clar ce am afirmat, încă de la început, respectiv faptul că polițiștii nu au realizat «un scut uman», nu polițiștii au oprit mașinile, ci soferii au oprit, în dinamica și complexitatea evenimentului.

Procedurile de lucru au fost respectate de către polițiști. Așa cum am spus și anterior, deplasarea polițiștilor în spatele coloanei a fost realizată pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic, pentru a evita o posibilă coliziune între autoturismul urmărit și celelalte mașini, însă timpul scurt nu a mai permis montarea dispozitivului spike, aspect care se vede foarte clar în imagini.

Reiterăm că timpul a fost extrem de scurt, vorbim aici despre câteva secunde, iar polițiștii, în dinamică, chiar au renunțat la a mai arunca dispozitivul, când au observat mașina urmărită, întrucât pericolul ar fi crescut exponențial, dacă îl mai aruncau pe șosea, riscau ricoșarea mult mai puternică în mașinile care staționau, iar urmările ar fi putut fi, într-un grad mare de probabilitate, tragice.

De asemenea, subliniem faptul că imaginile ne arată clar că șoferii au oprit mașinile din proprie inițiativă, spontan, în niciun caz la solicitarea polițiștilor, aceștia fiind în plină acțiune de a ajunge în spatele coloanei, cu intenția de a proteja participanții la trafic și de a opri autoturismul urmărit. 

Iar faptul că aceste mașini erau mai departe de cele care se aflau mult mai aproape de sensul giratoriu, întărește ceea ce am declarat vis-a-vis de fluxul continuu spre municipiul Sibiu al autoturismelor. Totodată, vom analiza toate datele și le vom corobora cu imaginile, pentru a identifica noi măsuri de îmbunatățire a mecanismelor de lucru, în astfel de cazuri, de asemenea complexitate și risc crescut”, arată un comunicat al Poliției.

                                                                                                                Adina Bucur