4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:08
No menu items!

VIDEO. Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire de birouri din lume. Bursa de diamante din India l-a detronat

spot_img

Pentagonul a fost cea mai mare clădire de birouri din lume timp de 80 de ani. Dar acum este detronat. O nouă clădire tocmai a preluat titlul, relatează CNN.

Oraşul belgian Anvers (Antwerp) este cunoscut în general ca fiind centrul mondial al comerţului cu diamante, în condiţiile în care cea mai mare parte a pietrelor preţioase brute sunt extrase în Rusia sau Africa. Însă la aproximativ 240 de km nord de Mumbai, India, se află o capitală a pietrelor preţioase mai puţin cunoscută: Surat, unde sunt tăiate aproximativ 90% din toate diamantele planetei. Acum, oraşul din statul Gujarat are şi o clădire record pentru a găzdui industria sa mamut.

Bursa de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse), recent terminată, este prezentată drept o „destinaţie unică” pentru cei peste 65.000 de profesionişti din domeniul diamantelor, inclusiv tăietori, lustruitori şi comercianţi. Cu o succesiune de nouă structuri dreptunghiulare care se extind din – şi sunt interconectate printr-o – „coloană vertebrală” centrală, complexul de 15 etaje a fost construit pe mai mult de 14 hectare de teren.

Arhitecţii centrului destinat domeniului diamantelor spun că acesta cuprinde peste 650.000 de metri pătraţi de spaţiu (cu podea), ceea ce ar însemna că a depăşit Pentagonul ca fiind cea mai mare clădire de birouri din lume.

Cât a costat complexul 

Proiectul urmează să îşi întâmpine primii ocupanţi în noiembrie, după patru ani de lucrări de construcţie, dintre care doi au însemnat întârzieri legate de Covid. Se aşteaptă ca acestă clădire să fie inaugurată oficial în cursul acestui an de către prim-ministrul indian Narendra Modi, care s-a născut în Gujarat şi a fost anterior ministru-şef al statului.

Imagini prezentate în exclusivitate de CNN oferă o privire asupra podelelor de marmură şi atriumurilor pline de lumină care conectează peste 4.700 de spaţii de birouri ce pot fi folosite şi ca mici ateliere pentru tăierea şi lustruirea diamantelor.

Complexul, care a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari) găzduieşte, de asemenea, 131 de lifturi, precum şi facilităţi de luat masa, de vânzare cu amănuntul, de wellness şi de conferinţe pentru lucrătorii din dommeniu.

Potrivit directorului general al proiectului, Mahesh Gadhavi, Surat Diamond Bourse va scuti mii de oameni de la călătoria cu trenul – uneori zilnică –  până la Mumbai pentru a face afaceri. „Este dificil. Unii oameni trebuie să petreacă zilnic între trei ore şi jumătate şi patru ore pentru a veni de acasă la birou şi înapoi acasă”, a declarat el explicând de ce mutarea afacerilor în Surat ar fi o „opţiune mai bună”, scrie news.ro.

Clădirea a fost gândită de firma indiană de arhitectură Morphogenesis în urma unui concurs internaţional de design. Depăşirea Pentagonului nu a făcut parte din caietul de sarcini al concursului, a declarat Gadhavi pentru CNN. Mai degrabă, dimensiunea proiectului a fost dictată de cerere, a spus el, adăugând că toate birourile au fost cumpărate de companii de diamante încă înainte de construcţie.

                                                                                                                  Adina Silav