4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:00
No menu items!

VIDEO. Pavel Durov, pus sub control judiciar, curtat şi vânat de FBI care l-a urmărit și de francezii care i-au spart telefonul. Macron i-a propus să mute sediul Telegram la Paris

spot_img

Pavel Durov, şeful Telegram, a fost eliberat. El va rămâne totuşi sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi Franţa, informează AFP.

 

Un tribunal din Paris l-a plasat pe Pavel Durov sub control judiciar cu o cauțiune de 5 milioane de euro și cu obligația de a se prezenta la secția de poliție de 2 ori pe săptămână, potrivit unui comunicat al parchetului din Paris, citat de TASS.

Durov a fost pus sub acuzare pentru șase dintre cele 12 infracțiuni anunțate anterior, inclusiv refuzul de a coopera cu autoritățile, a declarat parchetul din Paris. Ancheta cu privire la managementul Telegram a fost deschisă în februarie 2024 din cauza „lipsei de răspunsuri” la solicitările instanțelor, a spus parchetul.

Parchetul din Paris a adaugat că Telegram a făcut obiectul mai multor anchete (pedofilie, trafic, ură online) și a răspuns rareori solicitărilor anchetatorilor.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franţa, a fost curtat şi vânat de guvernele mai multor ţări. În 2017, telefonul său a fost spart de spionajul francez şi cel din Emiratele Arabe Unite iar anul următor, în 2018, Durov  a luat prânzul cu președintele francez care i-a propus să mute sediul Telegram la Paris, a dezvăluit cotidianul american The Wall Street Journal.

Separat,  POLITICO a relatat că Macron este un mare utilizator al aplicaţie Telegram pe care o foloseşte constant de aproape 10 ani, la fel ca şi mulţi membri ai guvernului său.

Cu șase ani înainte ca Pavel Durov să ajungă într-o celulă în Franţa, miliardarul rus în vârstă de 39 de ani lua prânzul cu președintele Emmanuel Macron. În 2018, Macron i-a propus lui Durov, născut în Rusia, să mute sediul Telegram la Paris, dezvăluie WSJ. Durov a refuzat atunci. Macron i-a propus chiar atunci şefului Telegram să-i acorde cetăţenia franceză, scrie cotidianul american citând surse anonime.

Mai mult, cu un an în urma acestor evenimente, în 2017, serviciile de informații din Franța și Emiratele Arabe Unite i-au spart iPhone-ul lui Pavel Durov. Parisul şi Abu Dhabi au lansat operațiunea comună de spionaj, cu numele de cod „Purple Music”, îngrijorate că gruparea teroristă Statul Islamic folosea Telegram pentru recrutare și planificare de atacuri.

Potrivit unui fost oficial din serviciile secrete franceze, citat de WSJ, Parisul a depus eforturi îndelungate pentru a compromite Telegram. Nu este clar dacă președintele Macron a aprobat sau era la curent cu spionarea telefonului lui Durov sau dacă serviciile de informații franceze mai aveau acces la dispozitiv. WSJ a relatat că nu există niciun indiciu că spargerea telefonului lui Durov, care a părăsit Rusia în 2014, a jucat vreun rol în arestarea sa de sâmbătă.

Potrivit Le Canard Enchaîné, o revistă franceză de investigaţii, Pavel Durov, le-ar fi spus poliţiştilor care l-au reţinut pe 24 august la coborârea din avion că era ar fi urmat să ia cina cu preşedintele Emmanuel Macron. Palatul Elysée a negat însă, oficial, acest lucru. „În acea seară, preşedintele a fost la Le Touquet” (o staţiune din nordul ţării – n.r.), a declarat pentru sursa citată un consilier de la Palatul Elysee. Pavel Durov tocmai sosise din Baku, Azerbaidjan, şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde planificase să ia cina.

D.Constantin