5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 4:39
No menu items!

VIDEO. Patru ani cu executare pentru un fost primar PNL care cerea șpăgi la angajare. Tocmai anunțase că va deveni tătic

spot_img

Tribunalul Gorj l-a condamnat în 12 iulie pe Ionuț Silviu Stan, fostul primar al comunei Albeni din Gorj la patru ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de trafic de influență. Instanța l-a achitat pentru o faptă de trafic de influență, luare de mită și divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Decizia nu este definitivă.

Sotia sa, Andreea Eufimia Stan, a candidat din partea partidului Alianta Dreapta Unita USR-PMP, pentru funcția de primar și in același timp pe lista de consilieri pentru Consiliul local Albeni.

Chiar a doua zi după alegeri, pe 10 iunie, Stan a anunțat pe pagina de socializare că urmează să devină tătic de băiat.

Silviu Ionuț Stan a câștigat primul mandat de primar al comunei Albeni în 2016 pe lista Partidului Mișcarea Populară. În 2020, a obținut un nou mandat după ce a candidat din partea Partidului Național Liberal.

Lui Silviu Ionuț Stan i-a fost încetat mandatul înainte de termen, după ce a fost arestat, în iulie 2022, iar, ulterior, plasat în arest la domiciliu și, mai apoi, sub control judiciar, pentru comiterea a cinci infracțiuni de corupție.

Fostul primar al comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan trebuie să returneze 5.500 de lei și 3.500 de euro, sume reprezentând mita primită de la doi denunțători. Fostul primar a inventat povești în încercarea de a scăpa cu jumătate din pedeapsă și a formulat denunțuri împotriva mai multor persoane, însă niciunul dintre acestea nu s-a materializat, așa că tertipul său a eșuat.

Fostul edil a fost acuzat de procurorii anticorupție că, în august 2018, a cerut 3.000 de euro de la un  bărbat pentru a-l angaja în funcția de asistent medical comunitar, asigurându-l că va interveni pe lângă comisia de examinare. Bărbatul a fost declarat admis, din dispoziția fostului primar, deși obținuse media 5,61.

„În calitate de ordonator principal de credite, inculpatul a pretins în data de 21.07.2020 de la asistenții medicali comunitari şi asistentul social din cadrul Primăriei Albeni, o sumă de bani, fără a preciza cuantumul, lăsându-l la aprecierea acestora, pentru a întocmii deciziile pentru acordarea stimulentului de risc şi a semna documentele înaintate D.S.P. Gorj pentru finanțare, primind în data de 27.07.2020, după încasarea acestui stimulent de la aceștia suma totală de 2.000 lei”, este o altă acuzație pe care i-o aduc procurorii anticorupție.

Manipula membrii comisiei de examinare după bunul plac

Fostul edil a pretins și a primit 12.000 de lei de la un alt bărbat din localitate pentru a fi angajat în postul de buldoexcavatorist în cadrul Primăriei Albeni, după ce a intervenit, ca și în primul caz pe lângă membrii comisiei de examinare.

„În luna decembrie 2020, inculpatul Ionuț Silviu Stan a pretins 4.000 euro şi a primit 3.500 euro de la martorul denunțător …,  asigurându-l că prin intervenția sa pe lângă comisia de concurs constituită din funcționari ai primăriei, subalternii săi, asupra cărora avea influență, va promova concursul în postul de șef S.V.S.U. în cadrul Primăriei Albeni, dispunând secretarului comisiei … să-i remită martorului subiectele şi rezolvarea acestora”, susțin procurorii anticorupție.

onuț Silviu Stan a mai fost acuzat și că, în 2017, a pretins și primit de la un alt bărbat suma de 5.500 de lei pentru angajarea soției sale pe postul de consilier agricol în cadrul Primăriei Albeni. Anchetatorii au stabilit că fostul primar și-ar fi traficat influența asupra comisiei de concurs și i-a remis candidatei subiectele înainte de susținerea probei scrise la examen.

Obligați să plece din primărie dacă nu îi executau ordinele

În urma administrării probelor a ieșit la iveală faptul că Ionuț Silviu Stan s-a înconjurat în primărie doar de persoane dispuse să îi execute ordinele fără discuție, chiar dacă acestea încălcau fragrant legea.

„Din toate aceste mijloace de probă rezultă că, ulterior momentului în care a devenit primar, inculpatul s-a folosit de autoritatea și atribuțiile conferite de această funcție pentru a se asigura că în cadrul primăriei își desfășoară activitatea numai persoane care îi execută întocmai dispozițiile, indiferent de legalitatea acestora, iar angajații care refuzau erau determinați să își dea demisia”, descrie instanța de judecată în hotărârea consultată de G4Media modul în care fostul edil și-a pregătit terenul pentru infracțiunile comise.

După audierea martorilor în instanță a devenit evident că la aproape toate concursurile de angajare de la primăria Albeni se știa dinainte cine avea să le câștige. Fostul primar era convins că nu poate fi prins decât în situația în care ar fi prins în flagrant, ,,cu banii în gură”, cum s-a exprimat el însuși.

„În aceste împrejurări a fost posibilă comiterea infracțiunilor din prezenta cauză, pretinderea unor sume de bani de către inculpatul care s-a folosit de influența reală și de notorietate asupra membrilor comisiilor de concurs pentru a asigura promovarea candidaților …și…, … Practic, concursurile de angajare în cadrul Primăriei Albeni s-au transformat într-o formalitate, având însă reguli nescrise de desfășurare, în funcție de numărul candidaților”, este concluzia magistraților Tribunalului Gorj.

D.Constantin