2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 11:34
No menu items!

VIDEO. Operațiunea ”Ghost Guns”: Percheziții la o grupare condusă de un turc care vindea arme clanurilor interlope

spot_img

Procurorii DIICOT – Ploiești, împreună cu poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, fac 131 de percheziţii domiciliare în 6 județe și pe raza municipiului București.

Este vorba despre judeţele Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.

Potrivit unor surse judiciare, din grupare ar face parte Mihalache Andrei, respectiv MGK, cantăreț de trap, ⁠Gheorghe Florian, ⁠⁠Ilie Florian, zis Geamănul, Olteanu Nicolae, respectiv socrul lui Tzanca Uraganu, Raiciu Costel, zis și Litrasu, ⁠Trandafir Ionuț (Sadoveanu Denis).

”La această oră, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, efectuează 131 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetățean străin de origine turcă, a inițiat și constituit împreună cu mai mulți făptuitori de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Destinația armelor 

Acest tip de arme, cunoscute drept ”Ghost Guns” au  drept destinație mediul infracțional,  având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european. Probatoriul administrat până în prezent a reliefat că astfel de arme au fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute de către diverși intermediari către membrii unor grupuri infracționale sau persoane cunoscute  cu comportament violent.

De la declanșarea cercetărilor și  până la finele lunii octombrie 2024 au fost scoase din circuitul ilegal un număr de 47 de astfel de arme letale. Sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești”, arată DIICOT.

                                                                                                              Adina Bucur