-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:20
No menu items!

VIDEO. Mircea Geoană analizează mișcările Rusiei: „Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios”

spot_img

„Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios”, a declarat, duminică, la emisiunea „Punctul de întâlnire”, realizată de jurnalistul Radu Tudor la Antena 3, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, în contextul mobilizării de forțe militare ruse la granița cu Ucraina.

„Am mai avut, în luna iunie anul acesta, o mobilizare poate similară ca număr de trupe. Dar avem elemente pe care nu le pot comunica public, pentru că sunt mai sensibile, care ne fac să credem că de această dată este vorba de ceva poate și mai serios.

Spun poate pentru că nu există astăzi niciun indiciu clar despre intenția reală pe care Federația Rusă, președintele Putin, care ia decizia în ultimă instanță, le-ar avea în vedere. Este posibil să fie o variantă de a pune o presiune masivă asupra Ucrainei și indirect asupra Occidentului, poate să fie o formulă hibridă, poate să fie ceea ce am văzut în 2014, o incursiune militară de o anvergură mai mică sau mai mare pe teritoriul suveran al unui stat.

Mesajul NATO pentru Federația Rusă este dezescaladare, transparență și revenire la dialog”, a mai spus secretarul general al NATO, care a precizat că Rusia refuză dialogul. Mircea Geoană a oferit exemplul celor patru invitații pe care el le-a formulat și care nu au fost acceptate de partea rusă.

Secretarul general adjunct al NATO a spus că Rusia ar putea plăti, în cazul unei agresiuni, un preț economic și financiar, și nu unul militar. 

Geoană a amintit de discuția telefonică pe care președintele american Joe Biden o va avea marți cu președintele rus Vladimir Putin, cu privire la activitățile militare ruse la granița cu Ucraina. Alte subiecte sunt stabilitatea strategică, problemele cibernetice și regionale. În spațiul cibernetic are loc, a precizat Mircea Geoană, o confruntare permanentă, atacuri, dintre care unele sunt girate de unele state, altele sunt efectuate de grupuri tolerate în Rusia.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că scutul aerian de la Deveselu este o structură pur defensivă, și că Rusia, care se declară amenințată de rachetele din România, a desfășurat de la Marea Barents la Marea Neagră sisteme de rachete de ultimă generație.

Se crede că peste 94.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea granițelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informații. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Președintele american a declarat recent că el și consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de inițiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administrația a discutat despre parteneriatul cu aliații europeni pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.
 
Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la începutul acestei săptămâni, că Statele Unite și aliații săi europeni vor impune „costuri și consecințe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei”.
 
 

Raluca Dan