În timp ce Primăria Capitalei, răspunzătoare de întreținerea căilor de rulare, se plânge că nu are bani, mii de bucureșteni se expun zilnic unui risc major la orice călătorie cu tramvaiul. De altfel, în timpul verii au avut loc mai multe accidente, cel mai grav fiind acela în care o șină s-a desprins, a perforat podeaua tramvaiului și a rănit un călător. De azi, odată cu începerea școlii numărul numărul călătorilor cu tramvaiul va crește considerabil.
Zona în care s-au semnalat cele mai grave probleme pe șinele de tramvai este în intersecția Căii Călărași cu Strada Mântuleasă, unde liniile, deși sunt rupte, tramvaiele trec zilnic de câteva ori, ce e drept cu viteză redusă pentru a evita pe cât se poate, o tragedie.
Pe Bulevardul Lacul Tei sau pe Strada Maica Domnului din Sectorul 2, din cauza coroziunii avansate a căilor de rulare, se deprind cu ușurință bucăți din fier, ascuțite precum lama unui cuțit, scrie G4Media.
Problemele se cunosc de ani buni, timp în care nu s-au făcut decât cârpeli, acuză vatmanii.
„Rupturile nu se remediază la timp și se fac lucrări pe genunchi. Se înlocuiesc, se sudează bucăți de doi metri și la nicio săptămână, se rup. Pericolul apare atunci când acea bucată de un metru sau doi care a fost înlocuită se ridică în momentul când trec cu roțile tramvaiului și există pericolul să intre în podeaua tramvaiului și Domne ferește să lovească un călător care stă pur și simplu pe scaun. Noi semnăm că am luat la cunoștință și că respectăm viteza de 10km/h. Oricât de încet am merge, dacă bandajul vagonului este foarte mic și roțile vagonului sunt uzate, se lovește motorul de ciment. Pe ei nu îi interesează că se distrug: vagoane, motoare, boghiuri, bandaje, pantografe, sănătatea noastră care stăm nouă ore pe scaun și luăm tot felul de șocuri. Sunt bucăți de tablă care ies de lângă linie și se infing în cauciucurile de la mașini, se înfig în bandajele și boghiurile de la tramvaie. Sunt foarte multe probleme”, a declarat pentru G4Media.ro, Gheorghe Matinca, vatman STB.
„Proiecte există”, a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan la bilanțul celor zece luni de mandat împlinite la sfârșitul lunii august, dar nu vede rezolvarea problemelor de pe căile de rulare a tramvaielor decât prin PNRR. Până atunci, orice călătorie cu tramvaiul în București reprezintă un risc major pentru zeci de mii de călători.