4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:50
No menu items!

VIDEO/ „Marș anti-sărăcie” în centrul Capitalei. Participanții cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune

spot_img

Mii de oamenii protestează, joi, în Capitală nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie, de neaplicarea Legii Salarizării şi blocarea negocierilor colective, anunţând că, în cazul în care solicitările nu vor fi rezolvate, se vor întoarce „de zece ori mai mulţi”, pentru a cere schimbarea Guvernului.

Organizatorii au numit acest marș care se desfășoară  pe Calea Victoriei „Marșul anti- sărăcie” pentru că aceasta a fost principala problemă pe care oamenii au strigat-o în fața Guvernului, în Piața Victoriei, acolo unde s-au adunat încă de dimineață din mai multe orașe ale țării.

Au fost cel puțin 15 sindicate din toată economia României. Vorbim de sindicate din industria de apărare, din învățământ, din sănătate.

Principala problema a oamenilor este că, deși în România sunt două legi în vigoare care prevăd măriri de salarii etapizate până în anul 2022, unii dintre ei nu au primit nici măcar prima tranșă din măririle promise care sunt în vigoare.

Potrivit cifrelor jandarmeriei, din ce au declarat organizatorii, ar fi 5.000 de persoane. Ei se deplasează din Piața Victoriei pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției. Acolo oamenii vor continua să protesteze cel puțin până la ora 17:00, când ar trebui să expire autorizatia de protest emisă de autorități.

Caravanele cu protestatari au plecat de luni din Zalău și din Suceava și, în fiecare zi, s-au oprit în localitățile de pe drum pentru a organiza proteste. Mii de oameni au protestat în orașele Zalău, Deva, Tg.Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Bacău, Galați și Slobozia.

Cei de la Cartel Alfa au demarat proteste în oraşele afectate de criza energetică după ce mii de întreprinderi fie au redus numărul de salariaţi, fie au fost închise.

„Avem creştere economică, vrem să o vedem fiecare dintre noi reflectată în buzunarul nostru. Din acest punct de vedere, trebuie să crească salariile, trebuie să crească pensiile. Nu în ultimul rând, ca şi guvernanţi, sunt garanţii de aplicare a deciziilor Parlamentului. Avem legi votate de parlamentari şi care nu sunt puse în aplicare, cum e legea de salarizare bugetară, legea statutului lucrătorului feroviar, ceea ce este inacceptabil. Ne-au blocat negocierile colective, trebuie să le deblocheze. Au sarcină în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea. Mai e o lună şi jumătate şi n-au făcut nimic ca să rezolve această problemă. N-am venit să dăm jos Guvernul, dar, dacă în perioada următoare nu vedem o rezolvare a solicitări lor noastre, ne vom întoarce aici de zece ori mai mult, cu un singur scop: Jos Guvernul!”, le-a transmis Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele confederaţiei, protestatarilor, citat de Agerpres.

                                                                                                                   Adina Silav