4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:27
No menu items!

VIDEO. Lucian Bode: Cătălin Drulă a semnat specificațiile pentru mașinile BMW. „Dacă tăceai, filosof rămâneai”

spot_img

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, într-o conferință de presă, concluziile raportului Corpului de Control al ministerului în legătură cu achiziția de autoturisme BMW pentru poliție de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Bode a arătat că achiziția a fost avizată printr-o hotărâre a Guvernului Ludovic Orban, iar contractul de finanțare, care conținea inclusiv specificațiile tehnice, a fost semnat de Cătălin Drulă în calitate de ministru al Transporturilor, și a avut și avizul lui Cristian Ghinea, la acea dată ministru al Fondurilor Europene. Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că „licitația este corectă”, iar „domnul Drulă dezinformează cu bună știință”.

„Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind, totodată, şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale. Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”, a declarat Bode, joi, în conferința de presă. 

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că licitaţia este corectă, iar Cătălin Drulă dezinformează cu bună ştiinţă”. 

Potrivit lui Lucian Bode, pe 1 octombrie 2020, IGPR a depus cererea de finanţare şi proiectul tehnic, iar pe 12 noiembrie 2020 s-a emis Hotărârea de Guvern 971 prin care se aprobă necesitarea cheltuielilor acestui proiect, „semnată de asociatul politic, mai nou, al domnului Drulă, domnul Ludovic Orban”. Documentul prevede achiziţionarea a 300 de autospeciale. 
 
Pe 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, a aprobat cerera de finanţare, inclusiv specificațiile tehnice, iar în 5 iulie 2021 în baza acordului Ministerului Transporturilor s-a semnat contractul de finanţare. Contractul este semnat între Ministerul Transporturilor şi IGPR. Reprezentantul Ministerului Transporturilor a fost Cătălin Drulă. 
 
„Foarte important, Anexa 2 a acestui contract este fişa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteze, tracţiunea, lungimea, caroseria, culoarea. Foarte important – cutie automată 8+1 trepte. Ce spunea domnul Drulă acum câteva zile? Că am construit un caiet de sarcini, în care am trecut cutie de viteze 8+1, pentru a avantaja pe cineva, în condițiile în care domnul Drulă a semnat acest contract. Cât tupeu să ai să acuzi Poliția Română, MAI că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut altceva decât să preia specificațiile din proiectul tehnic semnat de tine?”, a mai punctat Bode.
 
Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că, pe 8 iulie, Ministerul Transporturilor anunță public semnarea contractului, în care se enumeră și achiziționarea celor 300 de autospeciale de poliție. După semnare, Ministerul Transporturilor informează ministerul Fondurilor Europene. Așadar, contractul ajunge și la domnul Cristian Ghinea, inclusiv cu specificațiile tehnice. „Putem vorbi mult despre ipocrizie, reavoință, pierderi de memorie, inclusiv despre înțelepciunea zicalei <<Dacă tăceai, filosof rămâneai>>”, a continuat Bode.
 
El s-a referit în continuare la afirmaţiile lui Cătălin Drulă.
 
„Drulă face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Drulă cere DNA să se autosesizeze. Ce ar trebui să înţelegem acum? Că se autodenunţă. Drulă sesisează OLAF şi Parchetul European în condiţiile în care acest contract şi specficiaţiile tehnice au fost pe masa miniştrilor Drulă şi Ghinea. Întreaga documentaţie o punem la dispoziţia tuturor instituţiilor competente şi vom susţine orice demers al acestora. S-a gândit ce va spune procurorilor, cum şi de ce a semnat acel contract cu acele specificaţi pe care azi le numeşte cu dedicaţie? Domnul Drulă nu a uitat ce a semnat, a sperat că vom uita noi, toţi ceilalţi. Eu personal nu mai am nicio aşteptare şi nu aştept replica domnului Drulă, oricât de hilară ar fi”, a mai declarat Bode.
 
El a ținut să mai sublinieze că la MAI există multe proiecte care vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.
 
„Cei care încearcă prin dezinformări şi minciuni să denatureze scopul acestor proiecte pentru a obţine un capital politic sunt oameni mici”, a mai spus Lucian Bode.
 
Bode a mai precizat, răspunzând unei întrebări că, în cazul achiziției de BMW-uri, Ministerul Transporturilor, condus acum de Sorin Grindeanu, este autoritatea contractantă, instituție care are obligația legală să verifice dacă specificațiile tehnice ale mașinilor corespund cu cele prevăzute în contractul de finanțare.  „Caietul de sarcini a fost făcut doar de IGPR. În baza proiectului tehnic, a fost întocmit caietul de sarcini. Procedura va merge până la decontare, Ministerul Transporturilor este autoritatea contractantă, are obligația să verifice dacă toate acest specificații din caietul de sarcini sunt în concordanță cu ce au semnat ei în urmă cu un an de zile”, a conchis Lucian Bode. 
 
 
Raluca Dan