7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 18:05
No menu items!

VIDEO. Joel Rubin, expert în securitate națională, despre situația din Orientul Mijlociu: “SUA vor face totul pentru a menține securitatea în zonă”

spot_img

Joel Rubin, expert în securitate națională şi politică externă, fost consilier al secretarului de stat pentru Afaceri Legislative din administraţia Obama, israelian cu origini românești, a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat jurnalistei Ana Maria Roman, realizator News Hour with CNN de la Antena 3 CNN, despre drama israelienilor puternic afectați de atacul Hamas de săptămâna trecută, dar și despre eforturile diplomatice ale SUA de a menține pacea și securitarea în Orientul Mijlociu.

Ziua atacului Hamas a fost cea mai neagră zi pentru israelieni de la Holocaust, cea mai grea zi dintotdeauna. Este ceva ce nu mai credeam că voi vedea în viața mea: să vezi un astfel de pogrom în satele israeliene, mii de evrei uciși de teroriști. Încă încercăm să procesăm emoțional și ne simțim foarte vulnerabili”, a mărturisit Joel Rubin la Antena 3 CNN.

Referindu-se la misiunea diplomatică a secretarului de stat Antony Blinken în zonă, expertul american a precizat: “Secretarul Blinken face un lucru extraordinar în acest moment, jucând rolul de avocat pentru un rezultat pozitiv. A fost în Iordania, în Arabia Saudită, a vorbit cu liderii din lumea arabă, tocmai în ideea ca acest război să nu se amplifice, pentru a nu avea Iranul implicat, pentru a nu avea Hezbollah implicat în acest război. A vorbit cu statele arabe care au dezvoltat relații cu Israelul în așa fel încât să le dea încredere că SUA vor face totul pentru a menține securitatea în zonă.”

Ana Maria Roman: Joel, aș vrea să-ți adresez o întrebare personală. Israelian fiind, cum te simți când vezi ceea ce se întâmplă în Israel? Știu că familia ta are origini în România, de asemenea, ai veri în Israel, ai membri ai familiei uciși în Holocaust. Care este reacția comunității evreiești din SUA după atacul crud al Hamas și cum te simți tu personal în aceste zile?

Joel Rubin: Îți mulțumesc că mi-ai adresat această întrebare. Este o onoare pentru mine să vorbesc cu tine și cu poporul român, ca un american-israelian. Familia mea a venit în SUA acum mai bine de 100 de ani, din România, și apoi, ani mai târziu, după Holocaust, străbunicul meu a mers în Israel și a găsit un văr român, care a supraviețuit crimelor înfiorătoare din timpul Holocaustului, și a reclădit legătura cu el.

În aceste zile, sunt foarte mult în contact cu familia mea, vorbesc foarte mult pe WhatsApp. Chiar acum câteva zile, verii mei din Tel Aviv, care sunt nepoții români ai stră-străbunicului meu român, mi-au spus că sunt speriați, sunt foarte supărați, iar comunitatea israeliană din SUA se simte la fel. Simțim aceleași emoții. Aceasta (ziua atacului Hamas – n.r.) a fost cea mai neagră zi pentru israelieni de la Holocaust, cea mai grea zi dintotdeauna. Este ceva ce nu mai credeam că voi vedea în viața mea: să vezi un astfel de pogrom în satele israeliene, mii de evrei uciși de teroriști. Încă încercăm să procesăm emoțional și ne simțim foarte vulnerabili. Este ceva ce toți evreii din lume simt în acest moment.

Ana Maria Roman: Unde locuia străbunicul tău în România?

Joel Rubin: Mama mea s-ar supăra pe mine pentru că nu-mi amintesc numele orașului și vă cer scuze că nu-mi aduc aminte, dar au venit în SUA în 1905, chiar am o fotografie cu el, de când este mai în vârstă, alături de David Ben Gurion, în primele zile ale statului Israel. (…)Străbunicul meu a fost născut în România și a venit în SUA, la Pittsburgh, unde am crescut eu, la începutul anilor 1900. Vedeți legătura: iată-l aici, întâlnidu-se cu fondatorul statului Israel pentru a realiza o conexiune cu Iraelul, unde a găsit familia noastră.

Iar verii mei din Israel vizitează frecvent România, Bucureștiul.

Ana Maria Roman: Te așteptăm și pe tine aici, în România, poate poți vizita locurile în care a trăit familia ta. Îmi pare foarte rău pentru tot ce se întâmplă în Israel și vreau să-mi prezint condoleanțele pentru poporul israelian. Înțeleg că secretarul de stat Antony Blinken a ajuns în Arabia Saudită și continuă misiunea sa diplomatică. Încearcă SUA să prevină o escaladare a conflictului?

Joel Rubin: Secretarul Blinken face un lucru extraordinar în acest moment, jucând rolul de avocat pentru un rezultat pozitiv. A fost în Iordania, în Arabia Saudită, a vorbit cu liderii din lumea arabă, tocmai în ideea ca acest război să nu se amplifice, pentru a nu avea Iranul implicat, pentru a nu avea Hezbollah implicat în acest război. A vorbit cu statele arabe care au dezvoltat relații cu Israelul în așa fel încât să le dea încredere că SUA vor face totul pentru a menține securitatea în zonă.

Leadership-ul american nu înseamnă doar sprijin pentru o anumită țară, ci înseamnă susținerea tuturor aliaților și a tuturor țărilor aliate aflate în zone de conflict și crearea unor relații bazate pe încredere.

Vreau să spun că secretarul Antony Blinken este un prieten de-al meu, și el este fiul unui supraviețuitor al Holocaustului.

Raluca Dan