Klaus Iohannis și-a început marţi, oficial, turneul în Africa. Prima etapă este Kenya, unde a fost primit, în sfârșit, de preşedintele William Ruto, joi urmează să viziteze un liceu, iar miercuri nu are program oficial. Turneul african al cuplului prezidențial, care se va încheia pe 23 noiembrie, mai include vizite de stat în Tanzania şi Republica Cabo Verde şi o vizită oficială în Republica Senegal. Conform Administraţiei prezidenţiale, vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, Iohannis fiind, de altfel, al treilea președinte român după Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu (1993) care vizitează, de exemplu, Kenya.
Înainte de a pleca în turneul în Africa – al treilea din acest an, după cele din Asia și America de Sud – preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe omologii săi din Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal, cărora le-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.
Iohannis a semnat vineri decretele de decorare a președinților africani, care au fost publicate, însă, în Monitorul Oficial, abia luni, când cuplul prezidențial a decolat din România.
Potrivit decretelor, Klaus Iohannis i-a decorat pe preşedintele Kenyei, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, pe preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, pe preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves, şi pe preşedintele Senegalului, Macky Sall, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi cele patru state africane.
Klaus și Carmen Iohannis au ajuns, luni seară, în Kenya, unde au fost întâmpinați de oficiali guvernamentali, primele imagini publicate pe rețelele de socializare stârnind un val de ironii la adresa președintelui și a soției sale.
Pentru turneul în Africa, Iohannis a folosit din nou un avion privat de lux, al cărui preț poate ajunge și la 62 de milioane de dolari. Un Gulfstream G550 care poate transporta în condiții de lux 13 pasageri, cu o impresionantă autonomie de zbor de 12.500 de kilometri, potrivit BoardingPass.
Raluca Dan