Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că liderii de pe Flancul estic al NATO au datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii şi a subliniat că prezenţa militară americană crescută trebuie să continue.
„Acest război a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice”, a spus şeful statului în deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia.
El a salutat participarea preşedintelui SUA, Joe Biden, la reuniune, arătând că aceasta reconfirmă substanţa formatului Bucureşti 9 şi angajamentul Administraţiei americane faţă de securitatea Flancului estic.
„Acest angajament este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută – care trebuie să continue – şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră”, a spus Iohannis, care a salutat şi participarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a transmis că trebuie întrerupt ciclul de invazii al lui Vladimir Putin, amintind de Georgia, Crimeea și Donbas: ”Aș dori ca următorul summit NATO să fie în SUA. Vladimir Putin nu e pregătit de pace la un an de război. Nu știm când se va termina războiul, dar când se va termina trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Am văzut Georgia în 2008, Crimeea și Donbas în 2014 și invazia de anul trecut. Trebuie să distrugem acest ciclu. Aliații NATO nu au fost niciodată mai uniți. Vom apăra fiecare centimetru din NATO în baza articolului 5”, a spus șeful NATO.
Adina Silav