2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:53
No menu items!

VIDEO. Invazia meduzelor. Alertă pe plajele din Bulgaria și Israel

spot_img

Valul de caniculă care s-a instalat nu ne-a afectat doar pe noi, ci și viețuitoarele, printre care și meduzele, care au început să împânzească tot mai multe plaje. Autoritățile spun că încălzirea globală contribuie la această creştere a numărului de meduze.

Nu ar fi o problemă că se înmulțesc, dar meduzele pot fi un pericol. O situație neplăcută pentru o familie de români aflați în concediu în Bulgaria a avut loc zilele astea.

Experiența trăită pe litoralul bulgăresc nu a fost cea mai fericită, familia a trecut prin clipe de groază după ce fetița lor a fost înțepată în apa mării de o meduză.

Copila în vârstă de șase ani a ajuns la spital, iar părinții acesteia s-au panicat atunci când au observat că mâna micuței amorțește și se înroșește. Incidentul s-a repetat câteva zile mai târziu, iar mama fetiței a povestit întreaga experiență pe un grup din social media.

„În apă, fetița mea de 6 ani a fost ciupită de o meduză! Se înroșise foarte tare, începuse să se umfle destul de urât, fetița plângea din ce în ce mai tare, începuse să-i și amorțească mâna, o ustura, durea foarte tare!

Nu numai Bulgaria se confruntă cu așa ceva,  numeroase meduze au împânzit zona de coastă a Israelului, alungându-i pe turişti din apele mediteraneene şi provocând îngrijorări cu privire la pericolele dezechilibrului ecologic provocat de schimbările climatice, scrie Reuters

Pe lângă pericolul înţepăturilor pentru turişti şi pierderile suferite de turism de circa zece milioane de dolari anual, nevertebratele translucide au înfundat, de asemenea, sistemele de desalinizare şi plasele de pescuit industriale pe măsură ce numărul lor creşte de la sezon la sezon, au afirmat autorităţile.

Aici provoacă pagube reale. Cu siguranţă putem spune că încălzirea globală contribuie la această creştere a numărului de meduze„, a mai spus el.

Meduzele, care se dezvoltă la temperaturi mai ridicate, concurează pentru hrană şi habitat cu alte vieţuitoare marine, iar pescuitul excesiv a contribuit la înclinarea balanţei în favoarea lor, potrivit Societăţii Israeliene de Ecologie şi Ştiinţe de Mediu.

Apa devine din ce în ce mai fierbinte şi putem vedea tot mai multe meduze„, a declarat Guy Lavian de la Autoritatea pentru Natură şi Parcuri din Israel.

D.Constantin