Dubaiul este afectat zilele acestea de inundații apocaliptice, în timp ce Sahelul, regiunea din jurul deșertului Sahara se confruntă cu un val de caniculă mortal, cauzat de o modificare climatică ”de origine umană”.
Dubaiul se luptă să-și revină după ploile torenţiale care au căzut în cantități extraordinare și au inundat orașul aflat în deșert. Locuitorii au povestit pentru presa internațională clipele grele prin care au trecut ca urmare a fenomenelor meteo extreme care i-au forțat să doarmă în mașini, în timp ce turiștii au rămas blocați pe aeroporturi ca urmare a anulării a numeroase zboruri, relatează Associated Press și The Guardian.
Dubai battles flood waters as historic storm causes chaos pic.twitter.com/Qt5U6pOGHL
— Damn That's Amazing (@ThatsAmazingVid) April 18, 2024
Până la 259,5 l/m2 de ploaie au căzut marți în teritoriul extrem de arid în care se află Emiratelor Arabe Unite, cea mai mare cantitate de când au început măsurătorilor, în urmă cu 75 de ani. Agenția de stat WAM a numit ploile de marți „un eveniment meteorologic istoric” care a depășit „orice a fost documentat de la începutul colectării de date în 1949”.
Dubai underwater, Influencers are stranded in their Rolls Royces in flooded roads as skies turn black in apocalyptic scenes as storm hits region.
More than 4.7ins (120mm) of rain has already fallen today – the typical yearly average in the city – with more expected in the… pic.twitter.com/qOw0jMS67O
— Breaking News & Trends (@torobilljr) April 18, 2024
Did DUBAI cause apocalyptic storm?! pic.twitter.com/4j2JxLZOND
— Daily Mail Online (@MailOnline) April 18, 2024
A Cat stuck on a car door handle in Dubai's Floodwaters was rescued by the Dubaï Police on Wednesday ♥️ #Dubai #Uaeweather #DubaiStorm pic.twitter.com/rtJPrhCxoK
— Hina 💐 (@Hn_1401) April 18, 2024
Just as predicted in #ATE , weather manipulations marked the begging of the end!
Check out the storm ⛈️our team had to endure in #Dubai during #TOKEN2049 #DubaiFlooding #Web3gaming pic.twitter.com/l8VSfufrCN— Ascend the End (@AscendtheEnd) April 18, 2024
Valul de căldură – care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole – care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de modificările climatice ”de origine umană”, relevă cercetători de la reţeaua World Weather Attribution (WWA) într-un studiu publicat joi, relatează AFP.
De la 1 la 5 aprilie, Mali şi Burkina Faso au înregistrat un val de căldură excepţional – atât ca durată, cât şi ca intensitate -, cu temperaturi de peste 45°C, aflate la originea multor decese în aceste ţări.
Observaţii ale cercetătorilor şi comparaţii cu modele de temperaturi ”arată că valul de căldură de magnitudine observat în martie şi aprilie 2024 în regiune ar fi fost imposibile dacă nu ar fi existat o înălzire globală de 1,2°C ”de origine umană”.
În raport se precizează că un episod ca cel care a afectat Sahelul timp de cinci zile în aprilie are loc în principiu doar ”o dată la 200 de ani”.
Valuri de căldură sunt frecvente în Sahel în această perioadă a anului, însă cel din aprilie ”ar fi fost mai redus cu 1,4°C” în regiune ”dacă oamenii nu ar fi provocat încălzirea planetei arzând energii fosile”, dau asigurări autorii raportului.
”Aceste tendinţe continuă cu o încălzire viitoare”, avertizează ei.
Cercetătorii estimează că un asemenea val de căldură în Mali şi Burkina Faso ar fi ”cu 1°C mai cald într-o lume mai caldă cu 0,8°C” şi s-ar produce mai frecvent decât în clima actuală, în cazul în care încălzirea globală a planetei atinge 2°C.
D.Constantin