-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:49
No menu items!

VIDEO. Incendiile se extind în Franţa, Spania, Croaţia şi Grecia. Peste 14.000 de francezi din sud-vestul ţării au fost evacuaţi

spot_img

Autorităţile franceze au evacuat peste 14.000 de persoane ameninţate de incendii în sud-vestul ţării, în timp ce incendiile s-au extins şi în Spania, Croaţia şi Grecia, relatează BBC, preluat de News.ro.

Autorităţile din regiunea franceză Gironda, o regiune turistică populară, au evacuat paznicii din locurile de campare – turiştii au plecat mai devreme. Incendiile s-au răspândit in zonele Teste-de-Buch şi Landiras.

În sudul Spaniei, peste 3.200 de persoane au fugit din calea incendiilor de pe dealurile Mijas, deşi mai târziu unii oameni s-au putut întoarce.

Incendiile din Portugaliei sunt ţinute sub control pentru moment. Cu toate acestea, autorităţile portugheze spun că cel puţin 238 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate din ultima săptămână.

Incendiile din oraşul spaniol Mijas nu sunt departe de Málaga, o zonă turistică populară. De asemenea, au izbucnit incendii în provinciile Castilla y León şi Galicia.

Peste Marea Mediterană – de la Maroc, în vest, până în Creta, în est – au fost dislocaţi mii de pompieri şi multe avioane cu apă. De marţi, întreaga regiune a fost cuprinsă de un val de căldură puternică, uscând vegetaţia.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi mai persistente din cauza schimbărilor climatice induse de om. Terra s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale şi temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

Serviciul meteorologic francez a prognozat temperaturi de până la 41°C în sudul ţării, duminică, şi noi recorduri de căldură sunt prognozate pentru luni. În Portugalia, temperatura a atins recent 47°C.

În Marea Britanie este impus cod roşu pentru căldură extremă, deoarece ţara se pregăteşte pentru temperaturi record luni şi marţi, temperaturile atingând probabil 41°C în unele regiuni.

Marocul a ordonat ca peste 1.300 de persoane să-şi părăsească casele şi a desfăşurat mai mulţi pompieri pentru a combate incendiile forestiere din nord. Zona cea mai afectată este provincia Larache

În Creta, pompierii greci se luptă cu incendiile de pe dealurile din jurul Rethymno, pe coasta de nord.

Unele zone din sud-vestul Turciei şi de pe coasta Adriatică a Croaţiei se luptă şi cu incendiile de vegetaţie. Mai multe incendii au izbucnit în apropierea staţiunilor croate Zadar şi Sibenik, dar nu au forţat nicio evacuare majoră.

Sâmbătă, Franţa a declarat cod portocaliu în alte 22 de departamente regionale – majoritatea de-a lungul coastei Atlanticului .

Un locuitor din sud-vestul Franţei a descris incendiile forestiere ca fiind ”post-apocaliptice”. Incendiile au ars acolo 10.500 de hectare (26.000 de acri) de teren, iar ministrul de Interne Gerald Darmanin a lăudat ”curajul remarcabil” al pompierilor.

Între timp, alpiniştii din Mulţii Alpi sunt îndemnaţi să-şi amâne călătoriile către Mont Blanc din cauza riscului de a cădea stânci din cauza ”condiţiilor climatice excepţionale”.

În Portugalia, incendiile au distrus 30.000 de hectare (75.000 de acri) de teren în acest an, în principal în nord, reprezentând cele mai grave pagube provocate de incendiu din vara lui 2017, când incendiile devastatoare au ucis aproximativ 100 de persoane.

În sudul Spaniei, turiştii de pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri.

Avioanele au aruncat o substanţă ignifugă, în timp ce elicopterele circulă spre şi dinspre coastă, adunând apă din mare pentru a stinge flăcările.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO: FRANCE 24/Twitter